ПОВОДОМ ДАНА ГРАДА, ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ЛАЗА КОСТИЋ У СОМБОРУ“

У просторијама Градског музеја Сомбор у недељу 17. фебруара поводом обележавања Дана града Сомбора отворена је изложба под називом „Лаза Костић у Сомбору“.

Прослава Дана града је ове године била тематска посвећена Лази Костићу и 110 година од настанка најљубавније песме српске модерне која је настала у Сомбору „Santa Maria della Salute“. Обележавајући свој празник, Сомбор с правом истиче вредност и заслуге свог славног суграђанина с почетка прошлог века, великог песника Лазе Костића.

Отварању изложбе присуствовала је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, са сарадницима, члановима кабинета и својим тимом. Присутни су били и Немања Сарач, градски већник за културу и образовање; Сава Дојић, градски већник за област привреде и финансија; Бранислав Сворцан, помоћник градоначелнице за културу и информисање, као и бројни званичници и гости из Мађарске и Србије, представници невладиних организација, цивилног сектора и многи заинтересовани грађани.

Изложбу је отворила Милка Љубоја, виши кустос историчар Градског музеја Сомбор. На педесетак паноа изложене су многобројне фотографије из стваралачког живота великог српског поете, писма популарног Костића, предмети које је користио приликом писања као и у приватном животу, све то попут откривања најпозитивнијих момената танане интиме који разгаљују и данас срца публике.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић у непосредном разговору са организаторима и гостима констатовала је да Сомбор баш на свој Дан пружа једно ново изненађење за своје грађане који деценијама воле Лазу Костића и поносе се њиме као једним од симбола нашега града. Истовремено је то још једно ново културно-историјско рухо Сомбора на понос и част свих нас, са симпатијама је рекла градоначелница Голубовић.

Извор: Град Сомбор