ПОВОДОМ ЕВРОПСКЕ НЕДЕЉЕ МОБИЛНОСТИ ОДРЖАН СУСРЕТ ГРАЂАНА СА ЛОКАЛНИМ САВЕТИМА ЗА ЗДРАВЉЕ

Поводом Европске недеље мобилности у среду, 18.09.2019. године, од 10:00 до 12:00 часова на тргу Светог тројства, Савет за здравље града Сомбора и Црвени крст Сомбор организовали су  заједничку активност – „Сусрет грађана са локалним саветима за здравље“.Овој акцији придружили су се Дом здравља „ Др Ђорђе Лазић“ Сомбор – Центар за превенцију здравља  и  Друштво за борбу против шећерне болести града Сомбора, који су вршили мерење шећера у крви и крвног притиска.

„Као и претходних година и ове године Град Сомбор обележава Европску недељу мобилности, а тим поводом организоване су многобројне активности.

Циљ ове данашње  активности, у оквиру које смо мерили ниво глукозе у крви и мерили крвни притисак, је да се укаже на појаву великог броја оболелих од шећерне болести. Ова болест је једна од најчешћих обољења са тенденцијом даљег раста, као и један од главних разлога за повећање броја оболелих од кардиоваскуларних обољења“ истакао је градски већник за здравство и социјална питања др Далибор Форгић и додао да су „неправилна исхрана, гојазност и недостатак физичке активности главни фактори ризика за настанак шећерне болести и управо зато, данас смо поделили и информативне флајере о правилној исхрани и редовној умереној физичкој активности које су прве потребне мере у лечењу и контролисању нивоа глукозе у крви“ .

Град Сомбор се од 16. до 22. септембра придружио европским градовима који обележавају „Европску недељу мобилности“ и уједињени позивамо све грађане да се више опредељују за пешачење, бициклизам  и друге видове транспорта без аутомобила.

Извор: Град Сомбор