ПОВРАТАК У БУДУЋНОСТ, ПРВИ ПУТ

У Иригу је прошле суботе, 21. септембра, на Малу Госпојину, одржана прва шетња кроз наслеђе, у оквиру истоименог пројекта Фондације НС 2021 ЕПК. Циљ овог пројекта је подстицање нових тумачења културног наслеђа Новог Сада и Зоне 021, којој припадају општине Сремски Карловци, Беочин и Ириг.

Иришка шетња под називом „Повратак у будућност“, замишљена је кроз приче грађана који из личног угла говоре о занимљивим местима, личностима и догађајима незваничне историје Ирига.

Удружење грађана „Еустахија“ је прву шетњу започело у Српској читаоници где су се најмлађи учесници пресвукли у историјске костиме из века, који су се Иригу могли видети у доба Хабсбуршке монархије. Маршрута нас је водила кроз парк, где смо „случајно“ срели песнике Тодора Бјелкића и Зорана Митића. Од њих смо чули анегдоте из модерних времена, између осталих и о Михизу, у чију смо се кућу затим упутили.

Тамо су учесници шетње видели сталну поставку, спомен-собу са иконама на стаклу из  XVII и XIX века, које је Михиз сакупљао, и његову личну библиотеку. О занимљивостима из живота славног Ирижанина, говорио је Авакум Квас, професор књижевности и председник удружења „Еустахија“. Прва шетња организована је у оквиру „Калеидоскопа културе“, а следеће две, исте тематике, планиране су за 12. октобар и 9. новембар 2019. године.

Извор: Општина Ириг