ПОЗНАТИ ПОБЕДНИЦИ КОНКУРСА „ВОДА ПРЕ СВЕГА“

Јавно комунално предузеће „Комуналац“ саопштило је данас резултате традиционалног литерарно-ликовног конкурса „Вода пре свега“, који се сваке године расписује поводом обележавања 22. марта – Светског дана вода.

Резултати:

Литерарни део конкурса:

МЛАЂИ ОСНОВЦИ

 1. Миљана Миа Стијеповић, ОШ „Вук Караџић“, Бачко Добро Поље, 4/1
 2. Хана Тигањ, ОШ „Светозар Милетић“, Врбас, 4/4
 3. Тара Станишљевић, ОШ „Бранко Радичевић“, Равно Село, 1/1

Похвале

 1. Миња Грабеж, ОШ „Бранко Радичевић“, Равно Село, 1/1
 2. Вељко Стевовић, ОШ „Петар Петровић Његош“, Врбас, 4/1

СТАРИЈИ ОСНОВЦИ

 1. Ена Бесермињи, ОШ „Братство-јединство“, Куцура, 5/2
 2. Лука Губаш, ОШ „Братство-јединство“, Куцура, 5/3
 3. Сана Антоњак, ОШ „Светозар Милетић“, Врбас, 5/3

Похвале

 1. Николина Грубач, ОШ „Вук Караџић“, Бачко Добро Поље, 5/1
 2. Нађа Трифуновић, ОШ „Светозар Милетић“, Врбас, 7/2
 3. Раде Штулић, ОШ „20. октобар“, 6/1

СРЕДЊОШКОЛЦИ

 1. Чарна Цвијић, Гимназија „Жарко Зрењанин“, Врбас, 1/2
 2. Огњен Гавранић, Гимназија „Жарко Зрењанин“, Врбас, 4/5
 3. Марија Барцал, Гимназија „Жарко Зрењанин“, Врбас, 1/1

Похвале

 1. Софија Поткоњак, Гимназија „Жарко Зрењанин“, Врбас, 2/5
 2. Јована Студен, ССШ „4. јули“, Врбас, 3/3

ЈКП „Комуналац“ расписало је већ по традицији конкурс којим ово предузеће промовише међу младима важност воде као ресурса и очување тог ресурса за будуће генерације. На литерарни конкурс пристигло је осамдесетак радова из основних и средњих школа са подручја општине Врбас. Жири у саставу Александар Семакин и Борислав Гвозденовић, оцењивао је радове и разматрао њихов књижевни квалитет, након чега је уследила следећа

ОДЛУКА ЖИРИЈА 

У конкуренцији млађих основаца прву награду освојила је својим радом Миљана Миа Стијеповић, ученица четвртог разреда ОШ „Вук Караџић“ из Бачког Доброг Поља. Друго место завредио је рад Хане Тигањ, четврти разред, ОШ „Светозар Милетћ“ Врбас, а треће место припало је Тари Станишљевић која похађа први разред ОШ „Бранко Радичевић“ у Равном Селу. Жири похваљује радове Миње Грабеж (први разред, ОШ „Бранко Радичевић“ у Равном Селу) и Вељка Стевовића ( четврти разред, ОШ „Петар Петровић Његош“, Врбас).

У конкуренцији старијих основаца жири додељује прву награду Ени Бесермињи, ученици петог разреда ОШ „Братство-јединство“ Куцура. Другу награду освојио је Лука Губаш, пети разред из ОШ „Братство-јединство“ у Куцури, а треће место припало је Сани Антоњак која похађа пети разред у ОШ „Светозар Милетић“. Похваљујемо као врло успеле и радове Николине Грубач (пети разред ОШ „Вук Караџић“ Бачко Добро Поље), Нађе Трифуновић (седми разред ОШ „Светозар Милетић“ Врбас) и Радета Штулића (шести разред ОШ „20. октобар“ Врбас).

У конкуренцији средњошколаца прву награду добија Чарна Цвијић, ученица првог разреда Гимназије „Жарко Зрењанин“. Другу награду добија Огњен Гавранић, четрврти разред Гимназије, а Марији Барцал, која такође похађа исту школу као ученица првог разреда, припада треће место. Жири похваљује рад Јоване Студен, други разред ССШ „4. јули“ и рад Софије Поткоњак, други разред Гимназије „Жарко Зрењанин“.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Учесници конкурса у највећој мери осетили су тему коју им је поставило ЈКП „Комуналац“ и одговорили на њу. У великом броју радова приказан је евидентан књижевни сензибилитет али у многима од њих приличан број фразеологизама који умањују квалитет литерарног рада. Жири је зато у први план приликом оцењивања поставио оригиналност одговора на задату тему и израза, што је резултирало оваквим одабиром радова. Међу одабранима највише има поетских радова који су стиховима или чак читавим строфама веома ефектно погодили срж проблема тематизованог кроз синтагму „Вода пре свега“. Прозни радови издвајају се и начином на који су их њихови аутори поставили и разрадили. Награђени и похваљени радови, као и један број осталих радова пристиглих на конкурс, показују да млади који се школују у општини Врбас имају здраву основу и добро усмерње својих ментора, да у будућности наставе са литерарним стварањем и неговањем писане и изговорене речи у пуном капацитету. Желимо им да се на том путу још више размахну и напредују, а препоручујемо им да екологија и еколошка питања, на посредан или непосредан начин, остану у фокусу таквог стваралаштва.

Председник жирија песник Александар Семакин                                                              

Ликовни део конкурса:

ПРЕДШКОЛЦИ

 1. Теодора Павловић, Вртић Ливадица Врбас –  васпитачица Драгана Вујовић
 2. Мијат Ружић, Вртић Цврчак Бачко Добро Поље – васпитачица Грубишић Снежана
 3. Даница Младеновић, Вртић Бубица Врбас, 5 година

МЛАЂИ ОСНОВЦИ

 1. Јелена Перуновић, ОШ „Петар Петровић Његош“, Врбас, 3/1
 2. Ања Збућновић, ОШ „Петар Петровић Његош“, Врбас, 4/1
 3. Нина Јојкић , ОШ „Братство јединство“, Врбас, 3/2

Похвала

 1. Калина Банацки, ОШ „Братство јединство“, Врбас, 3/1

СТАРИЈИ ОСНОВЦИ

 1. Нађа Стефановић, ОШ „Петар Петровић Његош“, Врбас, 5/3
 2. Елена Бајић, ОШ „Вук Караџић“ Бачко Добро Поље, 6/1
 3. Лена Килибарда, ОШ „Светозар Милетић“, Врбас, 6/4

Похвала

 1. Марија Фелдежди, ОШ „Јован Јовановић Змај“, Змајево, 7/1

СРЕДЊОШКОЛЦИ

 1. Дамјан Милосављевић, ССШ „4.јули“, 4/1
 2. Јована Шћекић, ССШ „4.јули“, 4/1
 3. Радмила Милошевић, ССШ „4.јули“, 2/3

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

На Конкурс је приспело 352 ликовна рада,сви су задовољили тему, формат и технику. Према оцени жирија у саставу: Исидора Миљанић- мастер вајарства и професор ликовне културе, и Силвиа Јелачић – доктор ликовних уметности и професор ликовне културе, награђени су одабрани према наведеним критеријумима: одговор на тему, целовитост поруке, ликовност, однос ликовних елемената у оквиру постављене композиције, посебност у изразу-оригиналност, самосталност при раду.

Сви радови који ће се наћи на изложби су вредна дечија остварења која говоре јасно,ликовним језиком,са изузетним квалитетом при изради и оригиналношћу у идеји. Плене колоритом,стабилном композицијом и стрпљењем приликом реализације рада. Све похвале треба дати и менторима-васпитачицама,учитељицама,наставницама и професорици на добром одговору на постављену тему и надахнућу које су улили у дечија остварења. 

Председница жирија Силвиа Јелачић, галериста Ликовне галерије КЦ Врбаса  

Извор: Општина Врбас