ПОЗОРИШТЕ ЈЕ ТАМО ГДЕ МУ ЈЕ ПУБЛИКА

„Добродошли у Српско народно позориште. Како ви не можете код нас, ми смо одлучили да дођемо вама. Молимо вас да искључите ваше мобилне телефоне и само овога пута, супротно свим правилима позоришта, узмите пиће и грицкалице. Концерт почиње у 19 часова. Чекамо вас на балкону.” 

Тим поздравом, тачно у 19.00 часова почео је први од четири мини концерта Опере Српског народног позоришта у новосадском насељу Подбара. Станари околних зграда са прозора или балкона посматрали су, тапшали, чак и певали у неким моментима док су се низале нумере – од Моцартове Мале ноћне музике, преко Хабанере из Кармен у извођењу сјајне првакиње Српског народног позоришта Јелене Кончар све до популарне Белла циао којом су станари вратили музичаре на бис. 

“Музика мора да настави да живи, упркос дистанце и мерама предострожности. Искрени аплауз, тако једноставан начин ослобађања емоција, треба да нас подсети колико је моћна уметност. Ми нисмо лекари који могу да помогну да се вирус порази, али сам уверен да сада, више него икада, треба поново да откријемо олико су здраве и лепе емоције које нас наводе да се надамо да ћемо се ускоро вратити нормалном животу,” каже италијански диригент, маестро Солинас.  

Оно што нам је овај период показао јесте да ће уметност наћи начин, било да је реч о онлине пројекцијама, концертима или снимцима „од куће“. Извесно је сасвим да ћемо и у периоду пред нама морати да пронађемо нове методе да позориште „донесемо“ публици.  

На трагу тога, Опера Српског народног позоришта организује серију мини концерата у различитим деловима Новог Сада и то током полицијског часа за првомајске празнике. 

Ми ово знамо да радимо. И верујемо да нам посао не стаје само зато што позоришта затворена. Стога је ово први концерт у ниżу са циљем да дођемо на адресе наше публикę и овим путем искажемо захвалност за све оне који раде током епидемие да бисмо ми остали били безбедни,“ објашњава директор опере Српског народног позоришта, Александар Станков. 

Осам чланова оркестра и двоје солиста, уз диригента из Италије током викенда извешће полусатне концерте на више локација у граду уз програм популарне оперске класике и неизоставну нумеру Bella ciao.