ПРАВИ ЗАПАД, СЕМ ШЕПАРД – ПРЕМИЈЕРА

Вечерас је у Српском народном позоришту извођење премијерне представе „Прави Запад“ , представа почиње у 19:30.

У копродукцији са Умјетничком академијом из Осијека, уз подршку Града Ђакова, Српско народно позориште почело је рад на представи „Прави Запад“ (True West) Сема Шепарда (1943-2017), човека који је оставио неизибрисив траг као амерички глумац, драмски писац, сценариста и редитељ, као аутор неколико кратких прича, есеја, мемоара и, свакако, као добитник Пулицерове награде за дело „Покопано дете“ 1979. године.

Редитељ представе је Димитри Пјер Удовички, сценограф је Давор Молнар, костимографи Давор Молнар и Снежана Хорват, композитор је Јосип Хорват, а у представи играју: Саша Аночић (Остин), Игор Павловић (Ли), Домагој Мркоњић (Саул Кимер) и Александра Плескоњић (Мајка).

Комад „Прави Запад“ номинован је за Пулицерову награду (енгл. Pulitzer Prize), америчку награду која се додељује за највеће доприносе у новинарству, књижевности и компоновању музике.

„Прави Запад“ је субверзивна америчка драма, драма која описује губитнике, људе који нису успели у остварењу „америчког сна“ и који као неостварени драмски јунаци у себи носе непомирене супротности и неостварене задате обрасце успеха.

Драма Сема Шепарда „Прави Запад“ имала је своју праизведбу у позоришту Magic Theatre у Сан Франциску 1980. године.

Драма је прича о два брата од којих један делује веома успешно и остварено, док је други губитник, одметник од друштва и самога себе. С временом постаје јасно да је замена улога лако могућа и води ка равноправности заснованој на иронији…

Премијера је планирана за 9. март 2018. године на сцени „Пера Добриновић“ у СНП-у, а реприза 23. марта.