„ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВИ У КИКИНДИ“

У Културном центру Кикинда организована је промоција књиге под називом „Православни храмови у Кикинди“, аутора Душана Дејанца. О књизи су, поред аутора, говорили и Тања Ножица, Марија Танацков и Владимир Сретеновић, а промоцији књиге присуствовао је и председник Градског парламента, Младен Богдан.

“Српска православна црква је темељ нашег друштва и институција која нас је држала заједно на окупу свих ових година. Важно је чути неке ствари о томе, како бисмо боље научили о локалној историји. Велики број посетилаца имао је прилику да чује више о дугој традицији православих храмова у нашем граду, као и о историји православне цркве на овим просторима, јер је то тема о којој се не прича толико често“, поручио је Богдан.

У књизи се, између осталог, налазе подаци о првим досељеницима у Кикинду који су стигли долином реке Галадске 1751. године:

“Христифор Кенђелац је, на месту садашње Православне цркве, свакодневно окупљао Кикинђане и одржавао литургије. Црква Светог Николе је као прва институција чувала национални и верски идентитет Срба. Након тога, подигнута је Црква на Водицама 1865. године, а две деценије касније и Мелина црква“, навео је Дејанац.

Извор: Град Кикинда