ПРАВОСЛАВНИ ВЕРНИЦИ ОБЕЛЕЖАВАЈУ ИВАЊДАН

Плетењем венчића и другим обичајима православни верници и у кулској општини данас обележавају празник посвећен рођењу Светог Јована Претече и КрститељаИвањдан. У црквама се одржавају литургије и плету се венчићи од ивањског и пољског цвећа који ће красити капије и улазе кућа до наредне године, односно, наредног Ивањдана.

Венцима од ивањског цвећа показује се да је природа у развоју дошла до своје највише тачке – средине лета и да се тиме овенчала.

Свети Јован Претеча и Крститељ једна је од најчешћих крсних слава у нашем народу. Данашњи велики празник слави се и као дан кумстава и побратимстава. У нашем народу и данас се кумство изузетно цени и поштује и често се каже: Бог на небу, кум на земљи!

У црквеном календару данашњи празник обележен је црвеним словом, што значи да спада у ред заповедних празника.

У Цркви Светог апостола и јеванђелисте Марка у Кули јутрос у девет сати је одржана литургија након које су верницима и чланице Кола српских сестара делиле венчиће и ивањско цвеће.

Протеклих година овај празник је пратила и традиционална манифестација „Ивањско цвеће“ која није одржана због актуелне епидемиолошке ситуације. „Исплешћу ти венац од ивањског цвећа, а ти мене лоло поведи у коло…“  Нажалост, ове године нисмо могли да поведемо коло, али смо исплели венце од ивањског цвећа, ради очувања наше лепе традиције. После ивањданске литургије у Цркви Светог Николе у Сивцу, чланови фолклорног ансамбла Дома културе Сивац, су синоћ уз песму и наду да ћемо следећи Фестивал обележити онако како смо навикли, уз бројне  госте, исплели су венце од јутрос набраног цвећа, изјавила је јуче приликом плетења ивањских венчића Вера Голубовић, директорка Дома културе Сивац.

Извор: Општина Кула