PRAZNIK LUTKARSTVA U NOVOM SADU

U ovoj, možemo sada slobodno reći burnoj, pozorišnoj godini u Novom Sadu imamo već treći pozorišni festival sa ozbiljnim renomeom. Kada neka manifestacija doživi i preživi skoro pola veka, ipak morate da izrazite dužno poštovanje prema istoj. Ne dešava se prvi put, na ovim našim prostorima da ostavimo u zapećku neke dragocene delatnosti, posebno u kulturi koja je i sama skrajnuta na margine ovoga našeg, zlosrećnog društva. Nakon toga, kada na površinu isplivaju neka ružna dešavanja, se pitamo zašto nam se dešava to što se dešava… No, da ne bismo „divanili“ o nekim opštim, hiljadu puta prežvakanim, mestima i dešavanjima ovoga puta su u prvom planu 49. Susreti profesionalnih lutkarskih pozorišta Srbije, koji će dešavati u Pozorištu mladih od 28.novembra do 30.novembra, o ovoj najstarijoj lutkarskoj kući u zemlji.

Lutkarstvo je,inače, jedna veoma čudna i izdržljiva „biljka“ koja, pored svih nedaća kojim je decenijama izložena, uspeva da opstane i uvek nas prijatno iznenadi. Specifikum ovih Susreta, koje neki nazivaju i Festivalom, je da se svake godine dešavaju u drugom gradu koji uspeva da očuva tu „nežnu ali upornu“ biljku zvanu Profesionalno lutkarsko pozorište a sada ih ukupno u zemlji Srbiji ima šest. U naredna tri dana ćemo imati priliku da vidimo ukupno devet lutkarskih predstava, u konkurenciji, koje su nastale u sezoni 2017/2018  iz osam profesionalnih lutkarskih pozorišta i dve u pratećem programu, van konkurencije.

Prvog dana će nam se predstaviti Dečije pozorište iz Subotice  sa dve predstve, na mađarskom (KARCSI KALANDJAI) u 11h kao i na srpskom jeziku (IZVINI MAMA) u 18h, obe na maloj sceni; između te dve ćemo, na velikoj sceni, videti (KNJIGU O DŽUNGLI) u 14h „Duško Radović“ – Beograd. Na velikoj sceni u 20 časova je predviđeno Svečano otvaranje, nakon toga, van konkurencije, domaćin Pozorište mladih, će odigrati „Na vukovom tragu“.

Drugog dana, četvrtak, u 11h na velikoj sceni nastupa Pozorište lutaka Niš (CVEĆE MALE IDE), dok u 18h, takođe na velikoj sceni ćemo videti Pozorište za decu iz Kragujevca (VANJA). U večernjim satima u20h, mala scena je rezervisana za domaćina, Pozorište mladih iz Novog Sada (ZATVORENIK I ŠESTOPRSTI).

U petak, trećeg dana u 10:30 časova, prateći program, ćemo videti „Šareno drvo“ Pozorišta za decu iz Kragujevcu a već u 11h ćemo gledati Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina (PLAVI PETAR). Zvanični program se završava u 18h, na velikoj sceni, sa predstavom Pozorišta lutaka „Pinokio“ iz Beograda (SVE ZA LJUBAV).

Sigurni smo da će se Novi Sad kao i uvek pokazati kao dobar domaćin a svim učesnicima želimo da nam se pokažu u što boljem svetlu!

 

Za vojvodjanske.rs piše Dragoljub Selaković