ПРЕДАВАЊЕ ФИНСКОГ АМБАСАДОРА ПОВОДОМ ПРЕДСЕДАВАЊА ФИНСКЕ ЕВРОПСКОМ УНИЈОМ

Предавању амбасадора Финске у Србији, Кима Лахдевирта, које је одржано у Културној станици Еђшег, у уторак 17.09.2019. године, присуствовале су директорка Фонда „Европски послови“ АП Војводине, са сарадницама Теодором Милков Манић и Кристином Башић. Амбасадор Лахдевирт је представио приоритете шестомесечног председавања Финске Европском унијом, које се одвија под слоганом ,,Одржива Европа – Одржива будућност“. Приоритети финског председавања су ојачавање заједничких вредности и владавине права, конкурентност и социјална инклузија, преузимање улоге глобалног лидера у борби против климатских промена и свеукупна заштита безбедности грађана.Финска је председавање Саветом ЕУ преузела од Румуније, 1. јула ове године.

Директорка Ендерић је, овом приликом, упознала амбасадора Лахдевирт са радом и плановима Фонда „Европски послови“ АП Војводине, те је постинут договор да се у будућем периоду реализују заједничке активности, у циљу даље европеизације наше земље.

Након предавања, у 13 часова, отворена је изложба ,,Фински иновативни дизајн“, која је реализована у сарадњи са Фондацијом 2021.

Предавање и изложба су обележиле почетак манифестације ,,Дани финске културе“ која ће трајати до 22. септембра и обухватати предавања, радионице и презентације са циљем да се финска култура и уметност приближе домаћој публици.