ПРЕДАВАЊЕ О ПАВЛУ КЕНЂЕЛЦУ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

Српска православна црквена општина Кикинда је у Свечаној сали Народног музеја организовала предавање о Павлу Кенђелцу, једној од најзначајнијих личности града. У програму је поред пригодног музичког дела, приказан и научно-истраживачки рад ученика гимназије, Богдана Завишина, који је освојио прву награду на Републичком такмичењу центара за таленте. Програму су присуствовали Младен Богдан, председник Градског парламента и Мелита Гомбар, чланица Градског већа.

“Град Кикинда увек подржава овакве програме, поготово када млади људи покажу велико интересовање за локалну историју. Врло је важно да познајемо које су то најважније личности нашег града, шта се то дешавало у Кикинди, ко су оснивачи и које су то личности дале велики допринос у његовом развоју“, рекао је Богдан.

Публика је на крају програма учествовала и у квизу са питањима из предавања о Павлу Кенђелцу:

“Радом о Павлу Кенђелцу освојио сам прво место на Републичком такмичењу центара за таленте. Он је био један од најзначанијих личности у првој половини 19. века, а дао је и допринос у природним наукама пре Чарлса Дарвина“, подсетио је Богдан Завишин.

Млади научник представио је живот и рад Павла Кенђелца, једног од најобразованијих људи тог времена:

“Кроз локалну историју постоји низ истакнутих личности о којима треба увек да причамо. Зато смо и ми били део овог програма у ком нам је Богдан Завишин представио сина Кристифора Кенђелца, оснивача Кикинде“, додао је свештеник Мирослав Бубало.

Извор: Град Кикинда