PREDAVANJE O STARČEVAČKOJ REPUBLICI

U četvrtak, 31. oktobra, u 19 sati u Galeriji „Boem“ Doma kulture u Starčevu Dalbor Mergel, dipl. etnolog-antropolog održaće predavanje o „Starčevačkoj republici“, a povodom njene stote godišnjice, navodi 013info.

Žitelji Starčeva gnevni zbog poziva za regrutaciju, u proleće 1919. godine su u organizovanoj pobuni demolirali opštinsku zgradu i nakratko prisvojili vlast u selu. U vremenu socijalizma konstruisan je politički mit lokalnog karaktera o uspostavljanju tzv. Starčevačke republike čiji su vinovnici, navodno pod uticajem boljševizma, želeli da svrgnu monarhističku upravu. On je i danas u jednostavnoj formi široko rasprostranjen u Starčevu i okolini. Uprkos sačuvanoj obimnoj arhivskoj građi o sudskom procesu vođenom protiv pobunjenika, novinskim člancima i privatnim beleškama, posle čitavog stoleća od ovih zbivanja nije sasvim razjašnjeno šta se tada zaista dogodilo. 

Predavač je dugogodišnji novinar Starčevačkih novina koji je u više navrata pisao o ovoj temi pritom koristeći svu javno dostupnu građu o pomenutim dešavanjima, književne izvore, lične zapise savremenika i sl. On će pokušati da prikaže sve što je pronašao i tako rasvetli brojne aspekte ovog interesantnog istorijskog događaja.

Izvor: 013info