ПРЕДАВАЊЕ „РУМСКИ СОКОЛИ И ЊИХОВО НАСЛЕЂЕ“

У оквиру манифестације “Румско културно лето“, Александра Ћирић, кустос историчар, приређује предавање „Румски соколи и њихово наслеђе“. Предавање ће бити одржано у петак, 7. јула, у 20 часова, у башти Градске библиотеке „Атанасије Стојковић“. 

 Идеја овог излагања је презентација наслеђа, фокусирајући се на артефакте соколског удружења које је активно било у нашем граду током прве половине прошлог века. Завичајни музеј Рума чува вредне предмете који сведоче о овом делу прошлости нашег града, а публика ће имати прилику да се упозна са три најзначајнија:

Повеља о изградњи Соколског дома у Руми – представља изузетно значајан документ који сведочи о успеху рада румског соколског друштва и утицају водећих чланова друштва.

Две заставе које су сачуване, а представљају битан симбол соколског покрета, пружају нам увид у богату историју овог друштва.

Биће речи и о соколском наслеђу које није сачувано – Соколски дом који је био кратког века али великог значаја за румски соколски покрет и ондашње друштво. Његова изградња својеврсно је сведочанство о успешном раду румског соколског друштва и утицају и реномеу водећих чланова друштва.

 Улаз је слободан.

Извор: Општина Рума