ПРЕДНОСТИ ГОВОРНОГ СОФТВЕРА ПРЕДСТАВЉЕНЕ СЛЕПИМ И СЛАБОВИДИМ ОСОБАМА

Поводом обележавања Светског дана белог штапа, члановима Организације слепих „Северни Банат“ представљен је говорни софтвер на мобилним телефонима и компјутерима. Захваљујући софверу који је настао уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, слепе и слабовиде особе могу да мобилне телепхоне и компјутере користе као и видећи људи. Никола Ђорђевић, председник градске Организације слепих Београд, указао је да је софтвер је бесплатан и да без проблема може д се инсталира. Према његовим речима, уз помоћ отг софтвера слепе и слабовиде особе могу да користе све функције телефона:

– Све што може да се прочита, они ће то чути на природном, течном, српском језику. До сада доступни софтвер није био толико квалитетан, али смо сада достигли скоро природан људски глас- казао је Ђорђевић. Потпредседница Организације слепих „Северни Банат“, Бранка Шобот Јеличић, потенцирала је безбедност слепих и слабовидих особа на кикиндским улицама:

– Потребно је да се се постави више тактилних стаза и унапреди рад звучних семафора. Кикинда је један од ретких градова у Србији који у односу на постојеће има и велики број озвучених семафора. Тиме се заиста поносимо, али желимо да они раде и функционишу боље због наше сигурности- казала је она, док је Владан Марковић, линценцирани произвођач тактилних стаза из Прибоја, потврдио да је у Кикинди постављен значајан број тактилних стаза. Миодраг Булајић, члан ГВ, поручио је члановима Организације слепих „Северни Банат“ да ће локална самоуправа наставити да помаже њихов рад и активности:

– Сигурно ће овај софтвер омогућити лакшу комуникацију слепих и слабовидих лица. У претходном периоду издвојили смо значајна средства из градског буџета за безбедно кретање слепих особа. На овом састанку сазнали смо шта је неопходно да унапредимо у наредном периоду. Надам се да ћемо синергијом свих чинилаца, обезбеђивањем финансијских средстава и реализацијом пројеката учинити велике погодности за слепе и слабовиде оособе- изјавио је Булајић.

Извор: Град Кикинда