ПРЕДСЕДНИЦА ГОЈКОВИЋ У ГЛОЖАНУ: ПОКРАЈИНСКА ВЛАДА ЋЕ ПОМОЋИ ДА СЕ УБЛАЖИ ШТЕТА ОД НЕВРЕМЕНА

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић обишла је данас Гложан, у општини Бачки Петровац, где је у олујном невремену у понедељак учињена велика штета на пољопривредним усевима, и нешто мања на грађевинским објектима.

На територији општине Бачки Петровац оштећени су или потпуно уништени усеви у атару Гложана, као и у делу атара у Бачком Петровцу. Према првим проценама, олујним невременом захваћено је 2.820 хектара у Бачком Петровцу, односно 53 одсто обрадивих површина, док је у Гложану страдало 2.870 хектара, готово 100 одсто.

„Јуче сам одржала хитан састанак са представницима општина Бачки Петровац, Бачка Паланка и Темерин како бих из прве руке чула каква је ситуација након ове елементарне непогоде, какве су њихове процене, колико је уништено усева и оштећено грађевинских објеката“, изјавила је председница Покрајинске владе Маја Гојковић након обиласка Гложана, где су у атару готово стопостотно уништени усеви.

Гојковићева је нагласила да се из радарских центара реаговало са противградном заштитом и ракетама, те да је спречена штета у великом делу Војводине.

„Сачекаћемо да комисије процене штету, требају нам тачни подаци колико је пољопривредних газдинстава осигурано од ових елементарних непогода“, казала је Гојковићева истакавши да морамо развити друштвену свест о томе да је осигурање усева важно, јер се непогоде из године у годину понављају, због чега морамо сви да штитимо своје имање и куће.

„Када комисије ураде процену и видимо колико ће осигурање моћи да исплати штету од ове врсте елементарних непогода, видећемо какве су могућности да се помогне из буџета АП Војводине“, истакла је председница Гојковић и додала да се председница Општине Бачки Петровац јавила и Министарству пољопривреде да види какве су могућности за помоћ овим оштећеним подручјима.

Председница Гојковић је истакла да данас када се обележава Светски дан заштите животне средине, морамо да причамо о потреби да штитимо животну средину, јер на терену видимо да је природа својом непредвидивошћу учинила велику штету.

„Морамо са тим да се суочимо у будућности и да радимо на томе да будемо спремни материјално да санирамо сваки пут штету и помогнемо пољопривредним произвођачима и људима који имају неке штете на објектима или јавним добрима“, рекла је председница Гојковић.

Председница Општине Бачки Петровац Јасна Шпрох истакла је да је штета на грађевинским објектима мања него у прошлогодишњем невремену.

„Уништен је кров на црпној станици и  прокишњава нам кров на ОШ ‘Јозеф Марчок Драгутин’. Мања је штета на стамбеним објектима, кућама него прошле године када је била суперћелијска олуја, али морам да истакнем да су грађани претпрели стопостотну штету на пољопривредним усевима“, казала је Јасна Шпрох.