ПРЕДСЕДНИК МАНЧИЋ: ФАБРИКЕ ПОПУТ КАБЛЕКСА СУ ГАРАНЦИЈА ДА ЋЕ СЕЛА ЖИВЕТИ

Ми ћемо се трудити да им у сваком моменту изађемо у сусрет, помогнемо, да заједнички делујемо и решавамо ако постоје било какви проблеми, али најбитније је да компанијa добро послујe на територији наше општине и да има план да се у перспективи шири како по квадратима производних погона, тако и по броју запослених„, поручио је председник Општине Рума Слађан Манчић, приликом обиласка новог погона фабрике Каблекс С у Платичеву.

Наиме, нови производни погон компаније Каблекс С требао је бити званично отворен још пре два месеца, али је већ добро позната ситуација са корона вирусом то пролонгирала.

Председник Манчић је данас, заједно са начелником Сремског управног округа Перицом Гаковићем и начелником Општинске управе Душаном Љубишићем, обишао новоизграђени погон „Каблекса“ и са директором Гораном Микановићем разговарао о стратешким плановима словеначке компаније која послује десет година у нашој општини и запошљава 250 радника, махом жена из Платичева и околних села.

Имамо изузетно добру сарадњу са компанијом Каблекс, а пре свега са господином Микановићем, директором ове компаније који је од 2015. године од 2.000 квадрата сада фабрику проширио на 8.000 квадратних метара. Имали смо прилику да се уверимо колико је ова компанија од 2015. па до данас напредовала. Њихов план да до краја ове године запосле још 50 радника је изузетно битан за све мештане Платичева, али и околних села и све становнике наше општине, а план да се у наредне две године запосли још по 50, значи укупно 150 људи, је нешто што ће донети стабилност свим овим селима, али и Општини Рума у целини„, изјавио је Манчић и нагласио да је реч о веома друштвено одговорној компанији која се увек одазивала или чак и иницирала друштвено значајне акције, те да је и сарадња са сеоском месном заједницом одлична.

„Осећам потребу да се захвалим директору и компанији и свима који су запослени, радници су изузетно задовољни. У Каблексу од 250 радника ја сам убеђен ради 150 жена које никада нису планирале да ће негде да раде. Ова политика да имамо овакве производне погоне и у сеоским срединама гаранција су да нам та села живе и опстају, а са друге стране гаранција да брачни парови и породице, жене, у овом случају у мањем обиму мушкарци, могу да имају радна места у срединама у којима живе и на тај начин имају више времена, не губе у смислу путовања, немају додатних трошкова и то је нама на понос и драго нам је што је компанија Каблекс прошла кроз сву ову кризу без већих проблема“, истакао је први човек румске локалне самоуправе.

Општина Рума је знатно олакшала пословање компанији „Каблекс С“, јер није све у новцу, морате и у селу имати адекватну инфраструктуру, вртић, опремљену школу, како бисте заокружили и успешну пословну причу, сматра директор Горан Микановић.

„Није све у новцу, ствар је у томе да на пример ако вам кажем податак да од 250 запослених жена и да смо овде 10 година, то знам по Деда Мразу, да имамо око 123 деце млађе од 10 година, ми их зовемо наши „каблићи“, а без вртића и адекватне основне школе ни компанија не би функционисала зато што жене не би могле доћи на посао. Општина је наравно на нашу молбу обезбедила вртић који смо и ми помогли, наравно основну школу опремање итд. Тако да сва околна инфраструктура која прати компанију овакве величине је неопходна за ширење компаније, без тога не може“, напомиње Микановић.

Каблекс је регистрован у априлу 2011. године, прво је радио у изнајмљеном простору, а  2014. изграђена је прва фабрика у Платичеву на око 2.200 квадрата. Од 2014. до данас компанија расте и захваљујући новим инвестицијама, вредним око око 2 милиона евра, изграђено је додатних 6.000 квадрата.

„Производимо углавном електронику сву каблажу за белу технику. Наша управа је одлучила да ћемо у Србији ширити стратешки центар расхладне технике и система. Углавном радимо за Бош, Вирпул и Беко, плус сви остали који су наравно значајни. Сада радимо поново у пуном капацитету. Радимо и викендом да би надокнадили то што смо пропустили, плус повећање наруџби које су поједини купци захтевали“, рекао је Микановић.

Извор: Општина Рума