ПРЕДСЕДНИК МИРОВИЋ ОТВОРИО ОБНОВЉЕНУ РОДНУ КУЋУ БОРИСЛАВА МИХАЈЛОВИЋА МИХИЗА

Данас је у Иригу отворена обновљена родна кућа Борислава Михајловића Михиза – великог имена наше књижевности, позоришта и културе – која је претворена у Центар за развој културе.

„Обнова родне куће Борислава Михајловића Михиза била је најмање што смо били обавезни да урадимо да бисмо му се бар делимично одужили за све што је за живота урадио“, изјавио је председник Мировић.

Он је истакао да је поносан што ће овај Центар бити део пројекта „Буђење Фрушке горе“, који је иницирала Покрајинска влада, а чији је смисао да се непроцењиво духовно, културно и природно благо оживи.

„Овде у Иригу, кроз снажно деловање Српске читаонице – са границама које су већ давно омеђене, кроз мали део свог живота који је он овде оставио и наслеђе којим се Ириг поноси, јасно је да је Михиз ту, да је и даље међу нама. Поносан сам што смо на овом пројекту радили заједно, општина Ириг, његова породица и Покрајинска влада и што смо успели да га реализујемо на начин који је достојан Михизовог дела“, рекао је председник Мировић.

Председник Мировић најавио је да ће у Иригу бити реализован и пројекат „Михиз – шетња кроз наслеђе“ са цитатима из његових дела, као део великог пројекта уређења центра Ирига.

„У сарадњи са Владом Србије објавићемо и сабрана дела Борислава Михајловића Михиза и сигуран сам да ћемо са свим овим пројектима учинити много како бисмо сачували од заборава дела овог великана“, додао је он.

Данашњем догађају присуствовали су и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Зоран Милошевић информисања, министар културе Владан Вукосављевић, кћерка Борислава Михајловића Михиза Мила Јанковић и песник Матија Бећковић.