ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА ДР БАЛИНТ ПАСТОР ОБИШАО РЕСТАУРИРАНУ КУЋУ У КОЈОЈ ЈЕ НАКАДА ЖИВЕО БИВШИ ГРАДОНАЧЕЛНИК КАРОЉ БИРО

Председник Скупштине града Суботице и народни посланик, др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint), обишао је данас завршене радове на адаптацији, реконструкцији и рестаурацији куће која је својевремено била у власништву некадашњег градоначелника Суботице др Кароља Бироа, у Улици Браће Радић бр. 7. Уз истицање да су изведени радови од вишеструког значаја, јер је, како је рекао, реч о једној од најлепших грађевина у нашем граду, др Балинт Пастор је изјавио да је зграду 1897. године пројектовао Титус Мачковић, један од најпознатијих архитеката у историји Суботице,  по налогу Кароља Бироа који тада још није био градоначелник Суботице, али је градоначелник био од 1902. до 1918. године.

„Радови на адаптацији, реконструкцији и рестаурацији зграде симболично су почели 15. септембра 2022. године, јер се тог датума навршило 110 година од када је градоначелник Карољ Биро предао на употребу Градску кућу и, истог поподнева, Водоторањ, Музички павиљон, Женски штранд и Велику терасу, у насељу Палић“, навео је др Балинт Пастор.

Ова зграда била је ограђена од 2015. године, када се срушио балкон, подсетио је др Балинт Патор и додао да је сада улица безбедна за пешаке и да грађани могу да виде сву лепоту рестаурираног објекта.

„На тај начин успели смо да сачувамо од пропадања једну зграду која је од историјског значаја за наш град. Ово што је урађено битно је и због тога што се на овај начин одужујемо градоначелнику, градотворцу Карољу Бироу. У овој згради сада има 16 станова, а некада је он ту живео сам, са својом породицом и послугом. Он је, по мени, најбољи и најпознатији градоначелник у историји нашег града, али је пред крај свог живота живео у веома тешким условима . Преминуо је, а да није имао шта да једе, био је у једној соби која му је ту остављена након национализације, после Другог светског рата, у зимском капуту. Без обзира на чињеницу да је много урадио за овај град, он од града није добијао ни пензију. Након постављања његове статуе на платоу испред Градске куће, ми му се и на овај начин одужујемо“, нагласио је др Балинт Пастор.

Он је казао да је пројекат реализован у једној фази, с тим да су претходно обезбеђена средства у градском буџету за израду пројектно-техничке документације.

„Након тога, у градском буџету је обезбеђено 15 милиона динара како би се, с једне стране, средила фасада, а да би се, с друге стране, реконструисао балкон који је био срушен. Објекат је враћен у првобитно стање. Титус Мачковић је већ на крају 19. века ту користио врсту вештачког камена који је у овом делу Европе коришћен тек између два светска рата. Иначе, зграда је пројектована у стилу неоготике и грађена за потребе тадашњег градоначелника Кароља Бироа који је, истовремено, градио нашу Градску кућу у стилу сецесије која је била нешто што је најмодерније у то време, почетком 20. века“, рекао је др Балинт Пастор.

Подвукао је да је Град Суботица ову зграду ставио под своје старатељство, у складу са Законом о културним добрима, јер је ово сада приватна својина са 16 станова.

„Ова зграда је и од историјског значаја за наш град, и због Кароља Бироа, и због саме грађевине. Све је урађено по прописима како би град могао да инвестира, јер станари нису могли, нити им је задатак, да у такве зграде инвестирају тако велике износе“, казао је др Балинт Пастор.

Према његовим речима, приликом ове реконструкције враћени су на врх грађевине датум, односно година пројектовања зграде, као и, након неколико деценија, неки украсни елементи.

„Надам се да ћемо до краја овог мандата успети да поставимо спомен-плочу на ову зграду како би људи знали чија је ово била кућа и зашто је значајна за Суботицу. Циљ и намера нам је, а мислим да би то било и нешто најприродније, да и Карољ Биро има своју улицу. Желели бисмо да део Улице Браће Радић, од Библиотеке до улице Максима Горког, носи његово име, али о томе још треба да разговарамо. Није случајно што у овом мандату нисмо дирали у називе улица у Суботици, јер прво треба да се заврши један пројекат давања имена улицама које немају  своје име, а таквих има више десетина. Тек када се то заврши, тек онда можемо да приступимо промени назива одређених улица, али није нормално да Карољ Биро нема своју улицу у Суботици“, закључио је др Балинт Пастор.

Извор: Град Суботица