ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА ДР БАЛИНТ ПАСТОР ОТВОРИО МЕЂУНАРОДНИ НАУЧНИ СКУП НА ПАЛИЋУ

Председник Скупштине града Суботице, др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) данас је, у Еко-центру на Палићу, отворио 34. Међународни научни тематски скуп „Саобраћај, криминалитет и урбана безбедност“ који организују Институт за криминолошка и социолошка истраживања уз подршку Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије и Правосудне академије у Београду. У обраћању медијима уочи отварања овог дводневног скупа, др Балинт Пастор је рекао да је за Суботицу и Палић јако битно што се организује један међународни научни скуп на Палићу и да је од 2008. године до данас учињен велики помак у развоју путне и железничке инфраструктуре на територији града Суботице.

„Што се тиче саобраћаја, криминалитета и урбане безбедности, важно је напоменути да је 2008. године израђена једна студија у којој је било написано како је јако лоше што Суботица уопште не размишља о развоју железничке инфраструктуре, да није завршен ‘Ипсилон’ крак, да нема довољно граничних прелаза у близини нашег града. Када је реч о тим питањима, мислим да смо од 2008. године до данас учинили доста крупне кораке. Завршен је ‘Ипсилон’ крак на којем су изграђени и натпутњаци, а има и нових граничних прелаза. Што се железничког саобраћаја тиче, реконструисана је линија између Суботице и Сенте, изграђена је и инфраструктура ка Сегедину и први путнички воз треба да крене током октобра. Гради се, такође, и пруга између Будимпеште и Београда, а циљ нам је да се изгради и пруга према Баји. Може се рећи да то и није путна, већ железничка инфраструктура, али све то треба да растерети путну инфраструктуру и саобраћај на путевима“, истакао је др Балинт Пастор.

Он је саопштио интересантан податак, а то је да је Прекршајни суд у Суботици током 2021. и 2022. године радио на нешто више од 10.000 предмета, да је највише поднетих захтева за покретање прекршајног поступка било из области безбедности саобраћаја – чак 70 одсто укупно запримљених предмета, и да је Прекршајни суд у Суботици за тај период наплатио много већи број казни него, примера ради, прекршајни судови у Београду, Крагујевцу, Нишу и Новом Саду.

„У Суботици је, сразмерно броју становника, наплаћен вишеструко већи новчани износ казни него у овим градовима. То не говори о томе да су Суботичани мање савесни у саобраћају него што су возачи у Београду, Крагујевцу, Нишу или Новом Саду, него то значи да Прекршајни суд у Суботици добро ради свој посао када је реч о репресивним мерама. О тим темама везаним за репресивне мере у казненом, прекшајном кривичном праву разговараће се на овом научном међународном скупу и велика је част Суботици и Палићу што су домаћини тог скупа“, нагласио је др Балинт Пастор.

У данашњим уводним излагањима присутнима на овом научном скупу обратили су се директор Правосудне академије у Београду, Ненад Вујић, председник Српског удружења за кривичноправну теорију и праксу, проф. др Станко Бајатовић и директор Института за криминолошка и социолошка истраживања др Иван Стевановић.

Извор: Град Суботица