ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА ПОСЕТИО АЕРОКЛУБ „ИВАН САРИЋ“ СУБОТИЦА

Председник Скупштине града Суботице, Dr. Pásztor Bálint (Др Балинт Пастор) одазвао се данас позиву Аероклуба „Иван Сарић“ Суботица како би посетио аеродром и боље се упознао са радом Аероклуба и самог аеродрома.

Аероклуб „Иван Сарић“ је члан Ваздухопловог Савеза Србије (ВСС), Ваздухопловног Савеза Војводине (ВСВ) и Спортског Савеза Суботице чији се развој у последњих неколико година огледа у порасту броја младих чланова као и броја ваздухоплова и спортске опреме на аеродрому. Уз опрему са којом располаже клуб годишње обучи просечно 6 пилота авиона, преко 50 падобранца, око 3 пилота једрилице, а постоји и велико интересовање за обуку пилота мотоног змаја и пилота парагајдера. На годишњем нивоу оствари се око 1000 сати налета на авионима, преко 1000 падобраских скокова и 200 сати летења на једрилицама, 100 сати на ултра лаким ваздухопловима и 300 шлепова са пилотима параглајдера.

Чланови Аероклуба отворили су привремени гранични прелаз „Аеродром Суботица“ у трајању од 3 месеца који је омогућио међународне летове у Суботици, а постоји и озбиљна намера за организацијом такмичења као и учешћа на истима, уз жељу за постизањем што бољих резултата. Ове године клуб је био домаћин државног првенства у прецизном летењу на којем је освојио треће место.

Аерoклуб „Иван Сарић“ обележава 110. година од првог аеромитинга Суботичанина, Ивана Сарића. Иван Сарић је вративши се из Париза у Суботицу одлучио да направи сопствени авион којим је извео први јавни лет 16. октобра 1910. године на хиподрому у Суботици. Демострацијом лета на ваздухоплову сопствене израде Сарић 1, унео је значајну иновацију у ваздухопловству која се и дан данас користи.

Управо обележавање годишњице указује на тежњу ка дањем развоју која се између осталог огледа и у пружању могућности за употребу аеродрома у медициинске сврхе, панорамско летење изнад Суботице и Палића као и тандем скока падобраном.  

Након сазнања о плановима и постигнутим резултатита у развоју Аероклуба председник Скупштине града Суботице је истакао значај аеродрома за град Суботицу с обзиром да би његов даљи развој представљао основ за развој туризма у Суботици уз могућност лакшег и бржег путовања. Кроз разговор је констатовано да би се уз сарадњу и даље залагање за развој клуба аеродром могао подићи на виши ниво и служити како туризму тако и домаћим и страним привредницима с обзиром да аеродром пружа услове за експедитивно путовање ваздухопловима директном линијом према иностранству.

Председник Скупштине града Суботице је истакао да Аероклуб има све предиспозиције да остварујући планове и завршавајући пројекте као што су отварање сервиса за авионе генералне авијације и добијање дозволе за опремање аеродрома са опремом за ноћно летење након чега би аеородром у Суботици по потреби био оперативан 24 часа у дану, постане највећи ваздухопловни центар у Републици Србији у свим ваздухопловним спортовима.

Извор: Град Суботица