ПРЕДШКОЛЦИ ПОЛОЖИЛИ ПРВИ ИСПИТ ИЗ ПОЗНАВАЊА САОБРАЋАЈА

Предшколци из вртића из осам градова Јужнобачког округа, положили су јуче свој испит из познавања саобраћајних прописа и нема бојазни када у септембру на путу до школе буду постали пуноправни учесници у саобраћају. Нова знања они су усвојили са својим васпитачима, уз подршку Полицијске станице Врбас, Савета за безбедност саобраћаја општине Врбас и локалне самоуправе, а све у оквиру пројекта „Пажљивко АБС“, који су осмислили Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије и Министарство унутрашњих послова. Истовремено, саобраћајна едукација једна је од редовних активности које се спроводе у пројекту „Полиција у локалној заједници“.

Такмичење „Пажљивко АБС“ отворила је Миљана Штулић, заменица председника општине и председница Савета за безбедност саобраћаја општине Врбас. „Пре две недеље имали смо такмичење за основце ‘Шта знаш о саобраћају’, а већ данас имамо такмичење за предшколце, опет на тему саобраћаја, што је доказ да наша локална самоуправа озбиљно приступа овој проблематици и жели да кроз едукацију стигне до безбедног стања на путевима. Циљ акције је подстицање саобраћајне културе и правовремено усвајање знања из саобраћајних правилника, како би већ од првог разреда основне школе добили нове учеснике у саобраћају који знају шта је то исправно, а шта не. Иако се истовремено ради и о игри и забави за малишане, кроз ‘Пажљивка’ се учи једна веома важна животна лекција и на нама је да им нова знања приближимо на што једноставнији начин, а њихова безбедност биће за нас највећа добит“, рекла је Штулић.

Иако резултати нису били у првом плану, најбоље сналажење у практичним и теоријским ситуацијама показали су предшколци Бачке Паланке. Заједно са њима, едукацију у оквиру пројекта „Пажљивко“ прошли су и малишани из: Новог Сада, Беочина, Србобрана, Бача, Бачког Петровца, Жабља и Врбаса. 

Извор: Општина Врбас