ПРЕДШКОЛЦИ СЕ УПОЗНАЛИ СА ЗНАМЕНИТОСТИМА ОПШТИНЕ

Полазници једне групе Предшколске установе “Влада Обрадовић Камени” из Пећинаца, посетили су јуче, у оквиру пројекта који спроводе са својим васпитачицама Биљаном Курјачки и Бојаном Николић, зграду Општине Пећинци и том приликом се упознали са неким од знаменитости наше општине.

Уз чоколадице и сокиће, пажњу предшколаца држао је Душан Срећков из општинске Службе са односе са јавношћу, који их је упознао са грбом Општине Пећинци и његовим значењем, као и са значајним индустријским, природним, социјалним и културним обележјима пећиначке општине.

Циљ посете и самог пројекта је, према речима васпитачице Биљане Курјачки да деца упознају историју свога места, његов географски положај, као и шта све деца могу да пронађу у својој околини, где и како да пронађу одговоре на своја питања.

“Пројекат је започет захваљујући дечјем интересовању, које је почело њиховим првим сусретом са основном школом. Ми сматрамо да деца треба прво да упознају своје окружење и ресурсе који се ту налазе који су од значаја за све становнике нашег места. Пре неки дан смо обишли споменике у Пећинцима. То су места поред којих деца сваки дан пролазе, али нису знали шта они представљају, зашто су ту, коме су подигнути. Обишли смо споменик на Сувачи и у центру Пећинаца, и деца су том приликом сазнала зашто су подигути, зашто и шта се десило, колико људи је настрадало. Било им је јако занимљиво да читају имена и презимена палих бораца и невиних жртава, као и да међу настрадалима траже своја презимена, односно презимена својих предака” – рекла је Курјачки.

Током посете Општини Пећинци, деца су пажљиво слушала, али и препознавала неке од знаменитости, као што је Обедска бара и Етно кућа, а васпитачица Курјачки додаје, да пећиначку групу похађају и деца из околних места која су недавно, током израде мапе свога места, своје другаре упознали са Огаром и Обрежом и њиховим знаменитостима.

Током ове године у плану је да, у складу са интересовањима деце, посете још Музеј хлеба, Пошту у Пећинцима, Културни центар, цркву, и неке друге установе и институције које ће деци, како је рекла Курјачки, користити даље у њиховом школовању и одрастању.

Извор: Општина Пећинци