PREDSTAVE IZ KOREJE, BELGIJE I REPUBLIKE SRPSKE ODIGRANE PETOG DANA MEĐUNARODNOG FESTIVALA POZORIŠTA ZA DECU

U sredu, 25. septembra, u takmičarskom programu Međunarodnog festivala za decu u Subotici izvedene su predstave „Pored tebe“ Pozorišta YUN iz Koreje, „Ježeva kućica“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske, i „Cipele“ teatra “La tête à l’envers” iz Belgije, navodi subotica.info.

Predstava „Pored tebe“, izvedena u Dečjem pozorištu u Subotici, bavi se zanimljivom temom: da li svirač korejskog tradicionalnog instrumenta kajaguma mora da prekine svoj nastup kada jedna od žica pukne? „Zarobljen je u situaciji gde ne može ni napred ni nazad, ali pokidana struna sama nastavlja kazivanje priče naših srca i umova“, stoji u sinopsisu predstave.

Rediteljka i glavna glumica u predstavi Hedžin Jun, pojasnila je značaj samog instrumenta u korejskoj kulturi. „Kaja znači zemlja, a gum znači instrument. Kajagum ima 12 žica, od kojih svaka označava jedan mesec u godini.Ovaj instrument, u tradicionalnoj kulturi, simbolički  predstavlja i svemir – iza meseca i sunca, između zemlje i neba. Kajagum je najbolji instrument“, kaže Jun. Inspiraciju za predstavu je našla u vlastitom životu. „Imala sam jednu nesreću i proživela sam težak period, razmišljajući o tome kako da krenem napred. Onda sam pogledala u kajagum, kome često pucaju žice jer su od svile, ali se muzika nastavlja. Razmišljala sam da je tako i kod mene. Ako je nešto slomljeno, tu nije kraj“, zaključila je Jun.

Na Sceni “Jadran” Narodnog pozorišta izvedena je predstava „Ježeva kućica“, koja govori o tome kako svet nije onakav kako nam se na prvi pogled čini. „Mi pričamo bajku o ljudima kako je i sam pisac, Branko Ćopić, često govorio. Da u svetu ima nešto više, nešto dublje od tupavog materijalizma, koji je nažalost, indoktriniran u mnogim bajkama za decu“, najavili su autori predstave u opisu dela. Režiju potpisuje Slobodan Perišić, scenografi su Marko Bilbija i Monika Ponjavić, dok je za lutke zadužena Berina Šuščević.

Predstava „Cipele“ teatra “La tête à l’envers” iz Belgije takođe je bila na repertoaru Scene „Jadran“ Narodnog pozorišta. U ovom delu glavne junakinje su Simon i Solanž, koji vole dobro urađen posao. Sa svakom cipelom pažljivo postupaju, doteruju je i prilagođavaju. “One daju novi život starim cipelama, svih tipova i boja, i koriste ih za pričanje priča koje ih odvode daleko od njihove svakodnevice”, stoji u opisu ove neverbalne predstave, namenjene za decu uzrasta već od tri godine.

Za šesti i poslednji dan festivala, 27. septembra, zakazana je poslednja predstava u takmičarskom programu “Cvrčak i mrav” iz Crne Gore, koja je na programu u 10h na Sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta. Manifestacija će biti okončana svečanom ceremonijom zatvaranja u 20h u Dečjem pozorištu Subotica, kada će biti i uručene nagrade za najbolje aktere Međunarodnog festivala pozorišta za decu.

Izvor: subotica.info