PREDSTAVE IZ SRBIJE NA MEĐUNARODNOM FESTIVALU POZORIŠTA ZA DECU SUBOTICA

U utorak 22. septembra i sredu 23. septembra, u Glavnom programu Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, izvedene su dve predstave iz Srbije: „Debela” Pozorišta mladih Novi Sad i „Ko se boji Isadore Dankan” Centra za savremene umetničke produkcije „Viva Dance Academy”, takođe iz Novog Sada, navodi subotica.info.

Predstava „Debela” izvedena je na sceni „Jadran” Narodnog pozorišta Subotica u utorak 22. septembra. Ova postavka bavi se problemima u odrastanju, izazovima u vaspitavanju i traganjima za identitetom kod mladih, kroz borbu tinejdžerke sa viškom kilograma. Rediteljka predstave Emilija Mrdaković je o ovom ostvarenju, u kome kombinuje klasičnu glumu i lutkarski pristup, izjavila: „Na lutkarstvo gledam kao na univerzalnu umetnost. Nažalost, ovde u regionu mi ga doživljavamo kao pozorište za decu, a ono je jedna ogromna metafora koja je itekako potrebna u pozorištu. Vodeći se time, pokušala sam da uradim predstavu za tinejdžere i da im to učinim zanimljivim. Tema je dosta intimna i osetljiva, tako da je lutkarski plan i metafora, a na nekim mestima daje i komičnost. Mislim da je to dosta obogatilo tekst”.

Predstava za decu i odrasle, mjuzikl „Ko se boji Isadore Dankan“ izvedena je na sceni Narodnog pozorišta „Jadran” u sredu 23. septembra, u dva vezana termina. Ovo ostvarenje predstavlja tragičnu i bolnu priču o životu balerine Isadore Dankan, ali paralelno kroz spoj lepote, tuge, radosti i bola u stvari slavi život, ljubav i umetnost. Koreografkinja Gordana Oreščanin je o radu na ovoj postavci rekla: „Uspevamo da zadovoljimo i najmlađu, ali i potpuno zrelu publiku koja razume našu priču i poruku. Trudimo se da se mlađoj publici obratimo kulturom pokreta, da se vrati u pozorište”. O vrednostima koje predstava promoviše predstavljajući život i delo Isadore Dankan, ona dodaje: “Bitno nam je da klinci razumeju da je u redu biti drugačiji. To su i zaista njene reči – ne dozvolite da vas ukrote. Mi volimo što to deca zapamte”.

Pored uživo izvedenih postavki, u bioskopu Eurocinema su prikazane predstave „Mladunče – pingvin koji je hteo da leti“ Regionalnog lutkarskog pozorišta Brjansk iz Rusije, kao i „Guli” Galilejskog multikulturnog pozorišta iz Izraela.

Trećeg i četvrtog festivalskog dana, na Otvorenom univerzitetu Subotica, održane su promocije zbornika radova „Pozorište za decu – umetnički fenomen”, i knjige „Laboratorija lutkarstva” Vahida Durakovića, kao i 11. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, na temu „Žensko stvaralaštvo u pozorištu za decu i mlade i festival kao društveni fenomen”.

Poslednjeg festivalskog dana, u četvrtak 24. septembra, na repertoaru su tri predstave u takmičarskom programu: „Dogodovštine Alise u zemlji čuda” nemačkog pozorišta Zenobia biće prikazana u 11 časova kao snimak u bioskopu Eurocinema, a na istom mestu u 16h biće prikazana „Mi smo Terakota vojska” Šijanskog dečjeg pozorišta iz Kine. Na samom zatvaranju festivala, uživo će biti izvedena monodrama “Kuku Todore” Dečjeg pozorišta u Subotici, na sceni ovog pozorišta, umesto predstave “Teatru s ljubavlju” koja je otkazana zbog bolesti glumca.

Izvor: subotica.info