PREDSTAVLJAMO VAM TOP 5 FILMOVA KOJE NE SMETE PROPUSTITI NA FESTIVALU EVROPSKOG FILMA PALIĆ

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 12. do 18. septembra na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, navodi subotica.info. Festival se ove godine održava u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću. Tokom festivala, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Izdvajamo vam 5 naslova koje ne smete propustiti.

Glavni takmičarski program
Ime naroda
Darko Bajić; Srbija, 2020

Film proslavljenog reditelja Darka Bajića koji otvara ovogodišnje izdanje festivala donosi nam istorijsku sagu o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu i najmlađem gradonačelniku u istoriji Novog Sada. Ovo ostvarenje koje će premijerno biti prikazano na Paliću priča je o jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj u drugoj polovini 19. veka, čiji lik tumači glumac Ljubomir Bandović. Rađen po scenariju Milovana Vitezovića, film je ispričan kroz vizuru Svetozareve ćerke Milice Miletić Tomić, istinske heroine u istoriji srpskog naroda i jedne od prvih boraca u svetu za ravnopravnost žena u 19. veku.

Selekcija Paralele i sudari
Sutra je još uvek juli / Tomorrow is still July
Dejan Vlaisavljević Nikt; Srbija, 2020

Nakon misterioznog ubistva igračice Patre Kleo, beogradski privatni detektiv Džoni Paluba kreće u potragu za ubicom i u tome mu se pridružuje suspendovani policijski inspektor Todorov. Potraga za ubicom dovešće ih do izgubljenog srpskog filma, snimljenog za vreme Drugog svetskog rata. Posle filmova „Undertaking” i „Paluba ispod Terazija”, reditelj i glumac Dejan Vlaisavljević Nikt ponovo se bavi neo-noir avanturama detektiva Džonija Palube.

Paralele i sudari
Mater
Jure Pavlović; Hrvatska, Srbija, Francuska, Bosna i Hercegovina, 2019

Nakon godina provedenih u Nemačkoj, Jasna se vraća u Hrvatsku kako bi se brinula o nepokretnoj majci, koja je na samrti. Majčino onemoćalo telo, čak i prikovano za krevet, zrači zastrašujućim autoritetom koji se nadvija nad svima u njenoj blizini. Kako dani prolaze Jasna se zapliće u mrežu zameranja od kojih je očajnički pokušavala da pobegne. U ovoj beskompromisnoj psihološkoj drami, Jasnino strpljenje i dobrota nisu uzvraćeni, te je primorana da se suoči sa složenom i narušenom dinamikom odnosa sa majkom.

Novi mađarski film
Zatvorenici / Foglyok

Deák Kristóf; Mađarska, 2019

Neverovatna ali istinita priča u režiji oskarovca Kristofa Deaka smeštena je u Mađarsku tokom ranih pedesetih godina prošlog veka. Radnja filma bavi se porodicom koja iz potpuno nepoznatih razloga biva zarobljena u svom stanu od strane tajne policije. Kako dani prolaze i broj zarobljenih u tom stanu se povećava. Uz dozu humora, film donosi priču o užasima koji su zabeleženi tokom Rakoši ere.

Best of Europe 2019
Istina / LA VÉRITÉ

Hirokazu Koreeda; Francuska

Fabijen je ostarela francuska filmska zvezda koja, uprkos povremenom gubitku pamćenja, ostaje dostojna poštovanja i na koju i dalje treba da se računa. Po objavljivanju Fabijeninih memoara, njena kćerka Lumir dolazi iz Njujorka u Pariz kako bi proslavile taj događaj. Između majke i kćerke dolazi do inteligentne i duhovite borbe mišljenja, pošto Lumir dovodi u pitanje majčinu ružičastu verziju prošlosti. Napetost u njihovom odnosu – koja je podvučena paralelom sa najnovijom Fabijeninom ulogom u jednoj naučno-fantastičnoj drami – postepeno popušta, čime se otvara put ka izmirenju.

Više informacija o programu možete naći na sajtu: https://www.palicfilmfestival.com/sr 

Izvor: subotica.info