PREDSTAVLJANJE KNJIGE MILANA MICIĆA „AMERIKANCI SRPSKI DOBROVOLJCI IZ SAD 1914-1918“

Knjiga dr Milana Micića „Amerikanci srpski dobrovoljci iz SAD 1914-1918“ biće predstavljena u Atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 12. juna 2018. godine, sa početkom u 20 časova. O knjizi će govoriti prof. dr Đorđe Đurić, izdavač Radovan Vlahović i autor.

Ulaz je slobodan.

Izvod iz recenzije dr Milana Gulića:

„…Najbolji poznavalac dobrovoljačkog pitanja u Srba, dr Milan Micić napisao je knjigu koja je pred Vama. I sam potomak dobrovoljca sa Banije, dr Micić je svojim dosadašnjim radom nastojao da popuni prazninu u kulturi sjećanja srpskog naroda na dobrovoljce iz Prvog svjetskog rata, da objasni koje su sve rizike oni svjesno preuzimali postajući dobrovoljci, kakva se opasnost time nadvijala nad njihove porodice, kuće i imanja. Ovoga puta nastojao je dr Micić da unutar korica jedne knjige predstavi dobrovoljačko pitanje među Srbima koji su živjeli i radili širom Amerike. Savršeno poznavanje dobrovoljačkog pitanja, uz izuzetan spisateljski dar, učinili su da i ova knjiga dr Micića predstavlja štivo koje se čita lako, gotovo u dahu, a iz koga se, opet, mnogo toga može naučiti.

Ovom knjigom je dr Micić još jednom pokazao svoje mnogobrojne talente – izuzetnu naučničku temeljitost, brižljivo prikupljanje svjedočanstava, kakvo može imati samo jedan zainteresovani potomak dobrovoljca iz dobrovoljačkog naselja (uz to i istoričar po struci) i nadasve izuzetan književni dar.“

Beleška o piscu:

Milan Micić je rođen 1961. godine u Zrenjaninu. Doktor je istorijskih nauka. Autor je trideset i četiri knjige iz istoriografije, istorijske esejistike, dokumentarne proze, kratke proze i poezije. Istoriografske teme su mu: srpski dobrovoljački pokret u Prvom svetskom ratu, kolonizacija Vojvodine u 20. veku i odnos književnog i istorijskog u srpskoj književnosti druge polovine 19. i prve polovine 20. veka.

Značajnije istoriografske studije: „Srpsko dobrovoljačko pitanje u Velikom ratu 1914–1918“ (2014), „Razvitak novih naselja u Banatu 1920–1941“ (2013), „Školstvo u novim naseljima Banata 1920–1941“ (2013), „Nezapamćena bitka“ (2016), „Đura Jakšić – jedna epoha“ (2017), „Odiseja batanjskih Srba“ (2003), „Nevidljiva seoba” (2016), zatim studije o nastanku i razvitku dobrovoljačkih kolonija u Banatu, studija o kolonizaciji Čelareva posle Drugog svetskog rata. Autor je četiri knjige dokumentarne proze koje sadrže kazivanja o životima srpskih dobrovoljaca i knjige eseja o istoriji banatskih Srba – „Banatsko dugo oranje” (2013). Autor je knjige poezije „Rakija i rane” (2010) i knjige kratkih priča „Spisak senovitih imena” (2016) – književna nagrada „Braća Micić”, najuži izbor za književne nagrade „Andrićeva nagrada”, nagrade „Dušan Vasiljev”, „Danko Popović”, „Svetozar Ćorović” i „Stevan Pešić” koje književno opisuju životnu i istorijsku sudbinu srpskih dobrovoljaca iz Prvog svetskog rata.

Dobitnik je književnih nagrada za kratku prozu: „Stevan Sremac“ (1999), SKPD „Prosvjeta“, Šamac (2011), „Milovan Vidaković“ (2014), „Vukašin Conić“ (2014, 2016), „Andra Gavrilović“ (2015). Za knjigu kratkih priča „Mesec od venecijanskog sapuna” nagrađen je 2014. godine književnom nagradom „Andrićeva staza“. Za svoj istoriografski rad nagrađen je „Sretenjskom poveljom“ srpskih institucija iz Mađarske 2017. godine. Prevođen je na nemački, rumunski i mađarski jezik. Živi u Novom Sadu.