ПРЕДСТАВЉАЊЕ ПРОЈЕКТА „ДА СВАКИ РОМ ИМА ДОМ“ У БАРСЕЛОНИ

Поводом обележавања овогодишњег Међународног дана миграната (10. децембар), Скупштина европских регија (АЕР) и регија Каталонија (Шпанија) организовале су конференцију 18. децембра у Барселони којом се промовише различитост и укључивање миграната на регионалном нивоу. АП Војводину представља заменик председника општине Оџаци  Mирослав Кондић.

Конференција је окупила представнике регионалних и локалних власти, представнике институција, званичнике и друге заинтересоване стране широм Европе. Циљ конференције је да допринесе развоју координисане стратегије на регионалном нивоу којом би се подржала интеркултуралност у Европи.

Резултати дискусија ће се уврстити у извештај организације АМиД-а (Приступ услугама за мигранте инвалиде), која је један од организатора ове конференције.

Идеја је да позвани говорници и учесници поделе своје искуство и добре праксе у раду са рањивим групама, укључујући примере политика, програма и пројеката, промовисање инклузије, учешће у економском и политичком животу, позитивној интеркултуралности, интеракцију и осећају припадности.

Мирослав Кондић је на конференцији представио пројекат “ Да сваки Ром има дом” , посвећен побољшању услова живота и становања Рома из два ромска насеља на територији Општине Оџаци – насеље Черга у Дероњама и подстандардног Новог насеља у Богојеву .

Пројекат jе финансиран  средствима Европске уније, а кофинансиран је средствима Владе Републике Србије и општине Оџаци.

По речима Кондића, пројекат су спровели „Хаусинг Центар“ у партнерству са општином Оџаци у периоду од 7. јуна 2017. до новембра месеца 2018. године, а вредност пројекта је 1.050.000. евра.

Радови на изградњи 34 стамбене јединице у 24 објекта на 13 парцела у 5 насељених места (Бачки Брестовац, Бачки Грачац, Богојево, Лалић и Каравуково) на територији општине Оџаци су започели 06. априла 2018. године, а званично завршени 30. новембра 2018. године. На свечаној додели корисницима су уручени кључеви стамбених јединица као и Уговори од стране потпредседнице Владе Републике Србије др Зоране Михајловић.

Извор: Општина Оџаци