ПРЕДСТАВЉЕН ПРОГРАМ „ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ“

Члан Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Тихомир Николић присуствовао је конференцији за новинаре на којој је представљен програм манифестације „Дечија недеља“ која ће бити одржана од 1. до 7. октобра 2018. године. Манифестацију под слоганом „Моје је право да живим срећно и здраво – за одрастање без насиља” организује Удружење „Живот као инспирација“ уз подршку Града Новог Сада.

– Сваке године Град Нови Сад и Градска управа за социјалну и дечију заштиту издвајају средства за одржавање манифестације „Дечија недеља“ у износу од милион динара. На тај начин омогућавају деци, њиховим родитељима, широј породици и свимa који учествују у њиховом одрастању бројне бесплатне садржаје и активности. Стварање услова за безбрижно одрастање деце, у здравом и безбедном окружењу без било каквог облика насиља заједнички је циљ свих нас, и друштва у целини. Значај манифестације се такође огледа и на усмеравању пажње јавности на права и потребе деце, указујући на одговорност коју породица, школа, држава и њене институције имају у заштити деце и остваривању њихових права- рекао је Тихомир Николић.

Начелница Градске управе за социјалну и дечију заштиту Вера Гркавац је додала да сваке године Влада Републике Србије доноси Уредбу о утврђивању посебних износа који се плаћају за време трајања „Дечије недеље“, а 60% средстава од продаје вредносних маркица користи се за реализацију активности на општинском нивоу.

– Градска управа за социјалну и дечију заштиту дистрибуирала је добијене маркице од Удружења „Пријатељи деце Србије“ аутобуској и железничкој станици, позориштима и СПЕНС-у у укупној вредности од 1.033.000 динара. Такође, од сваке послате поштанске пошиљке добијаће се средства у вредности 10 динара која ће бити директно уплаћена на рачун буџета Републике. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ће 60% од укупног износа прикупљених средстава уплатити за породиљска права на подрачун Управе за додатак на децу – рекла је Вера Гркавац.

У име Удружења „Живот као инспирација“ Љиљана Маширевић је нагласила да децу, њихове родитеље и све остале заинтересоване очекује богат програм који започиње отварањем манифестације у „Студију М“ у понедељак у 18.00 часова бесплатним концертом са преко 150 учесника различитих узраста.

– Ове године као новину, увели смо у Програм и радионицу ненасилне комуникације намењену предшколцима. Поред тога, ту су и бројне активности усмерене на борбу против вршњачког насиља у школама. Као и сваке године биће изведене и многе позоришне представе, предвиђене су и креативне радионице отвореног типа, а сви садржаји су бесплатни – рекла је Љиљана Маширевић. Она је такође додала да је затварање „Дечије недеље“ предвиђено у недељу 7. октобра у 12.00 часова у дворцу Еђшег концертом „С музиком се лепше живи“ у изведби Удружења „Дружицирање – музицирање“.

Према речима Соње Миладиновић из Школске управе Града Новог Сада биће одржане и „Олимпијске игре за све“ у петак, 5. октобра са почетком у 9.00 часова, на отвореним теренима ОШ „Никола Тесла“.

– Манифестација је инклузивног карактера и намењена је деци од пет до 11 година. Пројекат је осмишљен у циљу промовисања социјалне инклузије кроз спортске активности и вршњачку подршку – рекла је Соња Миладиновић.

Промотер „Дечије недеље“ атлетичар Михаил Дудаш је нагласио да је поносан што је промотер манифестације дуги низ година, и како је рекао, наставиће то да ради и у будуће.

– Свака недеља у години треба да буде дечија недеља, а на нама старијима је одговорност да им својим делима укажемо на праве вредности – рекао је Михаил Дудаш и позвао све заинтересоване да посете неке од бројних садражаја манифестације.