ПРЕДСТАВЉЕН ПРОГРАМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 76. ГОДИШЊИЦЕ НОВОСАДСКЕ РАЦИЈЕ

Град Нови Сад, заједно са Епархијом бачком и Јеврејском општином, и ове године традиционално обележава годишњицу Новосадске рације. На конференцији за новинаре одржаној у Градској кући председник Организационог одбора за обележавање годишњице Новосадске рације Мирослав Илић, протојереј Епархије бачке Српске православне цркве Владан Симић и председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Адам представили су програм обележавања годишњице.

Комеморативни скуп са поменом жртвама Новосадске рације и полагање цвећа испред споменика „Породица“ на Кеју жртава рације као и спуштање венца са брода Речне флотиле у Дунав, биће одржани у уторак, 23. јануара 2018. године.

-Програм почиње у 12.00 часова обраћањем градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића. Помен жртвама рације ове године прво ће служити Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј, а затим и врховни Рабин Републике Србије Исак Асиел. Помен жртвама Рације на новосадској плажи „Штранд“ биће одржан истог дана у 13.45 часова – изјавио је Мирослав Илић.

Протојереј Епархије бачке Српске православне цркве Владан Симић се захвалио представницима Града на сарадњи и истакао да је да је веома важно што Град, Јеврејска општина и Епархија бачка већ годинама успешно организују обележавање годишњице којом се негује култура сећања на жртве рације.

-Задатак нашег одбора, поред обележавања годишњице је да тему рације актуелизује током читаве године. Зато је Црквена општина у Новом Саду покренула иницијативу да се на места где су грађани страдали тих јануарских дана 1942. године, поставе пригодна спомен обележја – рекао је Владан Симић.

Програму обележавања Новосадске рације присуствоваће градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј, главни рабин Републике Србије Исак Асиел, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, представници Покрајинске владе, представници Амбасаде Израела у Србији и Амбасаде Мађарске у Србији.

 

Ostavite odgovor