ПРЕДСТАВЉЕН „СМАРТ ПЛАН“ РАЗВОЈА САОБРАЋАЈА

Члан Градског већа за саобраћај и путеве Александар Кравић присуствоваo je презентацији „Смарт плана“ развоја саобраћаја заједно са председником Скупштине Града Новог Сада Здравком Јелушићем. Град Нови Сад је покренуо иницијативу за израду овог плана у циљу усклађивања саобраћајне понуде градског система са захтевима корисника, квалитета животне средине и стандардима планирања развоја урбане мобилности европских градова.

-Jедно је све оно што ради град као локална самоуправа, а на другој страни је оно што је неопходно да сваки грађанин учини на том пољу. Пут ка ономе што представља „Smart city“ јесте један од начина да максимално побољшамо безбедност у саобраћају, а онда и проточност саобраћаја. Када је 2016. године формиран састав Градског већа предложио сам градоначелнику да спроведемо овај „Смарт план“ и да, корак по корак, решавамо све евентуалне потешкоће у граду када је реч о саобраћају и свему ономе што је до нас да пренесемо грађанима и да покушавамо едукацијом да побољшамо саобраћајну културу у граду. Резултати „Смарт плана“ требало би дају праву слику саобраћаја у граду у глобалу, а овакав целовити приступ теми је изузетно значајан – рекао је Александар Кравић и додао да је до сада највише унапређена област бициклистичког саобраћаја.

Професор департмана за саобраћај на Факултету техничких наука Вук Богдановић је рекао да су у оквиру овог пројекта рађена опсежна истраживања сабраћајног система Новог Сада.

– Од маја прошле године радили смо истараживања која се односе на карактеристике саобраћајног тока на раскрсницама, карактеристике свих 9000 паркинг места где се врши наплата паркинга, као и истрживања у вези са јавним превозом. Како се показало, повећано је коришћење путничких аутомобила за 6 % у односу на 2009. годину, а оно што је повољно јесте повећање бициклистичког саобраћаја за 8 % у односу на 2009. годину. Један од наших заједничких циљева јесте да Нови Сад постане паметан град. То подразуемва испуњавање многих услова као што су паметна управа и саобраћај, без којих је готово немогуће замислити паметан град.

Како је речено на презентацији највећи значај поменуте студије огледа се у увођењу иновативне компоненте у планирању развоја саобраћајног система града засноване на начелу одрживе мобилности. У складу са савременим трендовима развоја у области урбаног саобраћаја дефинисано је Програмско опредељење развоја саобраћаја у Новом Саду. Опредељење је засновано на ставу да се за пешаке, бициклисте и јавни превоз морају обезбедити равноправни услови коришћења простора и времена као и за аутомобиле. Приступачност јавног превоза, као и услова за веће коришћење бицикла и пешачење, мора се повећати како би се смањила зависност од коришћења аутомобила као најнерацоналнијег вида превоза. Студија предлаже увођење низа регулативних и техничких мера којима би се ниво коришћења аутомобила до краја прогнозног периода задржао на прихватљивом нивоу уз истовремени раст коришћења јавног превоза и немоторизованих начина путовања.