ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА “ОСЛОБОЂЕЊЕ НОВОГ САДА 1918. ГОДИНЕ“

Књига “Ослобођење Новог Сада 1918. године – сведочанства и полемике“ аутора проф. др Слободана Бјелице представљена је у Градској кући у Новом Саду. Том догађају присуствовао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

– Ослобођење Новог Сада у Првом светском рату и присаједињење Војводине ондашњој Краљевини Србији јесте један од кључних и преломних момената у нашој историји и завређује да му се на прави начин посветимо. Због тога је Град и основао одбор за обележавање стогодишњице од тог догађаја, и ова промоција је део програма који је одбор установио. Нови Сад је прошао многе стазе трновитог развоја, од Рацког шанца до добијања статуса слободног краљевског града, па све до добијања титуле Европске престонице културе. Веома је важно да исправно приступимо великим историјским догађајима и зато хвала аутору Слободану Бјелици, али и издавачима на објављивању ове вредне књиге – нагласио је Рожић.

Намера аутора, како је речено у Градској кући, била је да представи до сада непознате изворе о процесу ослобођења Новог Сада који пружају другачију слику од оне која је била позната.

– Такође, желео сам да својеврсном монографијом подсетимо на све личности које су учествовале у том великом чину, али и на значај 9. новембра 1918. године, јер је тада Нови Сад постао један од центара Југословенске државе и почео је његов убрзани развој, у привредном, административном и демографском смислу – казао је аутор проф. др Слободан Бјелица.

Директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић рекао је да је Библиотеци и Новосадском клубу част што су објавили једну од најзначајнијих књига која сведочи о новембарским данима 1918. године и завршетку Првог светског рата.

– Књига је писана научничком апаратуром и нуди обиље података о томе колико су Новосађани марили за слободу као универзални људски принцип и како су све народне заједнице са олакшањем дочекале улазак српске војске у Нови Сад, али и одлуку Велике народне скупштине о присаједињењу – истакао је Којић.

На промоцији у Градској кући о књизи су такође говорили рецензенти др Агнеш Озер и др Драго Његован.