ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ ПИЛОТ ПРОЈЕКТА О ПОБОЉШАЊУ НЕГЕ И ПРУЖАЊА ЗДРАВСТВЕНИХ УСЛУГА У СОМБОРУ

Завршни семинар пилот пројекта Светске здравствене организације и Дома здравља Сомбор, под називом „Побољшање квалитета неге и интеграције пружања здравствених услуга у Сомбору“ одржан је данас у Свечаној сали Жупаније.

Овом приликом представљени су резултати и закључци пилот пројекта и будући планови за рад Центра за превенцију шећерне болести у Дому здравља у Сомбору.

Присутне је поздравила и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

„Велико ми је задовољство што данас у Скупштинској сали Града Сомбора можемо да причамо о здравству које је сасвим сигурно најзначајнија тема за грађане Сомбора. Заправо људи увек квалитет свога живота мере према сигурности у систем у коме се налазе и у коме морају да се снађу и у том смислу свакако да је систем здравства нешто што је за грађане увек најважније, почевши од тога да живимо здраво и да никад нисмо болесни, до тога да када смо болесни треба да што брже и лакше нађемо одговор на такву ситуацију и постанемо поново функционални у свом животу. У том смислу свакако за нас јесте било од значаја учешће у реализацији једног оваквог пројекта, јер смо и као локална самоуправа опредељени да у области здравства постижемо увек добре резултате. Ја се надам да ће кроз реализацију пројекта, како од стране Министарства здравља, тако и преко Светске здравствене организације, ово бити прилика да сви заједно покажемо да сви заједно можемо да пружимо одговарајући одговор на изазове који нас у области здравства чекају. Поред тога, у области здравства смо решени да инфраструктуру у великој мери побољшамо. Радови се већ сада одвијају у оквиру Дома здравља, а тек се планирају у великој мери када је у питању Општа болница. То значи боље услове за рад и квалитетније могућности за пружање здравствених услуга“ истакла је овим поводом градоначелница Душанка Голубовић.

У пилот пројекту „Побољшање квалитета неге и интеграције пружања здравствених услуга у Сомбору“ учествовали су представници Савета за здравље града Сомбора, Дома здравља, Опште болнице, Завода за јавно здравље и Центра за социјални рад, а циљ је био да се ојачају везе између здравствених институција како би се постигао континуитет здравствених услуга и бољи одговор на хроничне незаразне болести, пре свега на дијабетес типа два.

Пилот пројекат је успешно реализован у свим својим активностима и оцењен је највишим оценама од стране менторки из Словеније. Ресорно министарство је обезбедило средства за наставак и унапређење рада Центра за превенцију дијабетеса, који је почео са радом 26. септембра ове године. У овом периоду обрађено је комплетно 56 селектираних пацијената и на овај начин први пут је обезбеђена интегрисана здравствена услуга на једном месту. Овим пројектом максимално је олакшан пут пацијента кроз здравствени систем.

У плану за наредни период је проширење овакве врсте услуга и на насељена места Града Сомбора.

Извор: Град Сомбор