ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ ПРОЈЕКТА „ЖЕНЕ КРЕАТОРКЕ ПРОМЕНА У СЕОСКОЈ ЕКОНОМИЈИ“

У организацији Удружења жена „Удахни живот“ из Станишића, данас је у Дому ученика у Сомбору одржана завршна конференција и представљање пројекта „Жене креаторке промена у сеоској економији“, које је подржала  Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN WOMEN) у оквиру пројеката „Кључни кораци ка родној равноправности“.

На конференцији учешће је узела и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и председница скупштинског Одбора за родну равноправност Слађана Радин.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, обраћајући се присутнима, истакла је да Град Сомбор као локална самоуправа препознаје и већу и ширу потребу да се по питању родне равноправности укључимо и у смислу градске администрације с обзиром на законске прописе, али и на потребу побољшања жена у нашем друштву.

„Ми смо као локална самоуправа урадили многе ствари којима смо, надамо се, успели да подигнемо квалитет и питање родне равноправности у нашој средини, пре свега на неки начин идентификујући посебно потребу жена у насељеним местима, али и самом граду Сомбору. У том смислу предузимали смо бројне активности, од афирмације спортских активности које су посебно намењене женама, преко афирмације културних активности које жене у насељеним местима стављају у фокус, афирмације старих и уметничких заната где смо се ослањали пре свега на жене у руралним подручјима, а ту је такође и реализација пројекта прекограничне сарадње који у фокусу има жене у руралним подручјима и бави се производњом и прерадом лаванде“ рекла је градоначелница Душанка Голубовић.

Општи циљ пројекта „Жене креаторке промена у сеоској економији“ је повећање шансе за жене у несељеним местима Града Сомбора да приступе ресурсима, самозапошљавању и запошљавању у економским активностима са доданом вредношћу кроз три међусобно повезана пројектна стуба. Пре свега има за циљ да додатно побољша и учини одрживом производњу и прераду органског поврћа и повећа број жена које желе да се укључе; затим повећање информација, вештина и капацитета руралних жена о органској и одрживој пољопривреди, руралном развоју, агро туризму и зеленој економији, а такође и укључивање принципа родне равноправности  у општинске политике и буџете у вези с руралним развојем, пољопривредом и туризмом који ће омогућити повећање приступа ресурсима за жене.

Извор: Град Сомбор