ПРЕДСТАВЉЕНО ПРВО СПЕЦИЈАЛНО ИЗДАЊЕ ПУБЛИКАЦИЈЕ СИВА КЊИГА ЗДРАВСТВА 2020

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић учествовала је данас у Палати Србије на Округлом столу о оптимизацији здравства и  промоцији првог специјалног издања публикације  СИВА КЊИГА ЗДРАВСТВА 2020.

Наиме, НАЛЕД је данас представио сиву књигу здравства у којој је наведено 50 кључних административних препрека с којима се сусрећу грађани, привреда и локалне самоуправе у сектору здравства и понуђено исто толико конкретних предлога решења за даљу модернизацију и ефикасност здравственог система.

Чланица Извршног одбора НАЛЕД-а Весна Живковић рекла је да су препоруке из овог документа плод свеобухватног јавно-приватног дијалога и да је у процесу израде осим привреде и локалних самоуправа , консултована и шира стручна јавност, као и више од 30 струковних удружења и удружења пацијената.

На данашњем округлом столу указано је да постоји неколико приоритета о којима треба покренути дијалог, а то је даље поједностављење процедура и дигитализацију услуга у здравству за грађане и привреду, затим решавања судбине апотека и заосталих дугова у здравству, као и ширење укључивања капацитета приватног сектора у здравствени систем.

Сивом књигом здравства се отвара, како је речено, широки јавно-приватни дијалог на тему реформи здравства.

На  округлом столу о оптимизацији здравства и  промоцији првог специјалног издања публикације  СИВА КЊИГА ЗДРАВСТВА 2020 поред стручњака из области здравства учествовали су и Весна Живковић, чланица Извршног одбора, НАЛЕД / директорка InPharm,  Stephen Ndegwa, шеф канцеларије, Светске банке у Србији,  Златибор Лончар, министар здравља, Влада Републике Србије.

Извор: Град Сомбор