ПРЕДСТАВНИЦИ НАЈВЕЋЕ РУСКЕ ИТ КОМПАНИЈЕ ПОСЕТИЛИ НОВИ САД

ПРЕДСТАВНИЦИ НАЈВЕЋЕ РУСКЕ ИТ КОМПАНИЈЕ ПОСЕТИЛИ НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се са делегацијом руске ИТ компаније “Јандекс“ која је у Нови Сад дошла у пратњи представника Кабинета министра без портфеља за иновације и технолошки развој Републике Србије.

“Јандекс“ је руска међународна корпорација специјализована, између осталог, и за интернет сервисе и производе. То је највећи претраживач на руском интернету и управља са око 60% маркетиншког дела у тој земљи. Градоначелник Вучевић истакао је да је даље унапређивање ИТ сектора важан део стратегије развоја Новог Сада, и да кључну улогу у том процесу има спрега између науке и привреде, односно струковних организација и локалне самоуправе. Као изузетно важан пројекат на том пољу истакнута је изградња Научно-технолошког парка у склопу новосадског универзитета.

На састанку је разговарано о могућности сарадње када је реч о изради бесплатне мобилне апликације мапе града намењене грађанима, али и туристима. Мапа би приказивала податке о јавном превозу, саобраћају, туристичким атракцијама и то са практичним информацијама о радном времену културних установа, угоститељских објеката, најбољим рутама и томе слично.

С обзиром на то да “Јандекс“ планира пословање у Србији, оцењено је да Нови Сад има велики партнерски потенцијал као други по величини град и својеврсан ИТ центар. Градоначелник Вучевић захвалио се Министарству на кореспонденцији нагласивши да је Град посебно заинтересован за сарадњу у духу савремених технолошких решења.

Он је такође оценио да би тако модеран сервис био од велике користи имајући у виду да Нови Сад идуће године постаје Омладинска престоница Европе, као и Европска престоница културе 2021. године што ће драстично утицати на експанзију туризма.

Author Image
Lala
%d bloggers like this: