ПРЕДСТАВНИЦИ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ПОСЕТИЛИ ПРОИЗВОДНИ ПОГОН ФАБРИКЕ „ФИОРАНО“

Представници Штаба за ванредне ситуације, градоначелница Душанка Голубовић и директорка Завода за јавно здравље Сомбор др Драгослава Чубрило, заједно са специјалистима епидемиологије и инспекторком за безбедност и здравље на раду, посетили су данас фабрику „Фиорано“ ДОО, како би стекли увид у услове за рад у овој фабрици током трајања ванредног стања.

„С обзиром на велик број питања која су нам поставили грађани, сматрали смо да данас треба да посетимо фабрику и да то учинимо у сарадњи са онима који су надлежни да контролишу све оно што су одлуке и препоруке Владе у смислу пре свега поштовања свих хигијенских и безбедносних мера када је у питању обављање било каквог посла код неког послодавца. Још 16. марта Влада Републике Србије донела је посебну уредбу о организовању рада код послодавца у време ванредног стања и том су уредбом заправо прописани услови под којима се рад сваког послодавца мора обављати. Наравно да је препорука Владе и тада била да се сви послови које је могуће обављају код куће, али и на који начин се обављају послови уколико рад од куће није могућ и којих је закона и прописа тада потребно да се сви послодавци придржавају. Штаб за ванредне ситуације и локална самоуправа немају право да затварају било какву врсту привредних субјеката, али можемо да апелујемо на то да се одлуке, мере и препоруке Владе максимално спроводе, контролишу и санкционишу и да у том смислу инспекције и надлежни државни органи након обављеног посла заправо омогуће максималну безбедност наших грађана. Управо због тога смо данас посетили фабрику са представницима завода за јавно здравље, епидемиолозима, али и представницима округа који су надлежни за инспекцијске послове када су у питању заштита безбедности и здравља на раду и у том смислу ћемо добити адекватне извештаје о томе да ли су све прописане мере примењене и у овом случају. За нас је најважнија безбедност наших грађана, она подразумева како њихово здравље, тако и њихову економску егзистенцију и свакако да је најбоље пронаћи праву меру да се живот грађана колико је то могуће одвија несметано иако је реч о ванредном стању“ изјавила је  градоначелница Душанка Голубовић и упутила апел свим послодавцима на територији града Сомбора који су наставили са радом и након увођења ванредног стања да се све одлуке и препоруке испоштују и да наши грађани и радници буду максимално заштићени у овом ванредном стању.

Кроз производни погон посетиоце је провела директорка фабрике Аида Делкић и упознала присутне са мерама превенције које су уведене како би се спречило инфицирање вирусом короне.

„Данас је други дан како смо поново почели са производњом, јуче смо почели са једном групом, данас је друга група и радници ће радити сваки други дан, тако да се оставља простор за следећи дан сваком од радника да обави остале своје активности које имају. Радници су сви позвани на добровољној основи, дакле, свако ко се осећа угроженим или има страх не мора доћи на посао. Тешко је организовати у оваквој ситуацији и превоз. Ми радимо са превозником са којим сарађујемо већ дуги низ година, а то је „Севертранс“ и  према потребама се уводе нове линије“ рекла је директорка „Фиорано“ Аида Делкић и додала да фабрика наставља и са производњом заштитних маски.

„Ми смо одмах првог дана реаговали, донирали смо преко 23000 заштитних маски, настављамо и даље са производњом и донацијом, сад смо кренули и са израдом визира које намеравамо да поклонимо нашој болници“ истакла је Аида Делкић.

Извор: Град Сомбор