PREGLED MESA NA TRIHINELOZU OBAVEZA, POSLEDICE DUGOTRAJNE

PREGLED MESA NA TRIHINELOZU OBAVEZA, POSLEDICE DUGOTRAJNE

U Vojvodini je sezona svinjokolja, bliže se novogodišnji i božićni praznici sa obaveznim pečenjem na trpezi, pa veterinari savetuju – kontrolišite meso na trihinelozu.

Svega 400 dinara, koliko košta pregled u veterinarskoj stanici, mala je cena za potencijalnu opasnost koja vreba od trihinele. Trihineloza je skrivena bolest domaćih i divljih životinja i opasna je što se ne vidi golim okom. To je parazitska bolest, koja se sa životinja prenosi na ljude, podseća Irena Veljović veterinar: 

„Radi se o izuzetno sitnom parazitu i ukoliko je životinja zaražena, golim okom nisu vidljive nikakve promene ni na mesu ili unutrašnjim organima. A posledice za ljudsko zdravlje su doživotne, jer parazit ostaje u organizmu zauvek. Nakon što se pojede zaraženo meso, larva odlazi u sve delove čovekovog tela preko creva i krvnih sudova i tu ostaje doživotno učahurena. Zato se preporučuje da se meso obavezno pregleda, jer je to najsigurniji način da se zaštitimo od neželjenih posledica“.

Zavisno od opšteg zdravstvenog stanja čoveka, količine unetog mesa kao i broja unetih larvi, tako se i infekcija može javiti već posle nekoliko dana, a u nekim slučajevima i do 45 dana. Pojava temperature, povraćanja, dijareje, muke i malaksalosti najčešće se tumače kao grip ili prehlada i ne mogu odmah ukazati na inficiranost trihinelom. Ukoliko se posle dve nedelje pojavi otok očnih kapaka, bolovi u mišićima, otežan govor ili kretanje, pouzdani su simptomi da je osoba zaražena. Oporavak je dugotrajan a potrebno je napomenuti da se u nekim slučajevima, kod najtežih oblika infekcije, zabeleženi i smrtni ishodi.

Po zakonu i Pravilniku o suzbijanju trihineloze, obavezno je posle svakog klanja svinja pregledanje mesa i ispitivanje. Obavezno je doneti na ispitavanje koren dijafragme, to je prečaga koja razdvaja grudnu od trbušne duplje. Važno je da podsetimo da se ne uzima deo koji se vezuje za rebra, nego za kičmu.

„Prema Pravilniku, pregled se obavlja na tom delu i ako bilo gde u organizmu postoji trihinela, tu će da se pokaže“, objašnjava Veljovićeva i dodaje: „Sam postupak ne iziskuje mnogo vremena. Uzorak iz donetog mesa stavlja se na staklene pločice koje se pregledaju u trihinoskopu i to traje oko pola sata“.

Ova analiza je obavezna bez obzira da li su svinje gajene u vlastitom domaćinstvu ili su kupljene. Kako kaže,  ljudi koji su 90-ih godina došli iz krajeva u kojima se trihineloza javljala, redovno donose meso na analizu.

Na to podseća i apel Ministarstva poljoprivrede da se obavezno obave veterinarski pregledi mesa svinja. Kako se infekcija na domaće životinje prenosi sa divljih, apel je upućen i lovcima da prilikom odstrela divljih svinja, takođe obave neophodne analize mesa na trihinelozu.

„Iako kod nas nije bilo trihinele, redovno šaljem meso na analizu. Uzorak odnese neko od ukućana i dok ja uredim svinju iz Veterinarske stanice nazovu da kažu da je sve u redu. Za praznike tu su sada i unučići, pa nema potrebe da se rizikuje“, kaže Branko Milić, koji je nekada radio kao mesar i upoznat je sa opasnostima koje nosi trihineloza.

Izvor: agroklub

Author Image
Lala
%d bloggers like this: