PREHAMBENA VREDNOST I SADNJA BELOG LUKA

Od svih povrtarskih kultura koje se koriste za jelo u svežem stanju beli luk se odlikuje najvećim sadržajem suve materije koje ima gotovo 40%Trećina od toga su ugljenohidrati ,visok sadržaj belančevina kojih ima oko 6.5%što mi daje visoku energetsku vrednost od oko 150kcal u 100g jestivog dela.
Beli luk je karakterističan po svom prepoznatljivom ukusu i mirisu koji potiče od sumpornih jedinjenja.Upravo ova sumporna jedinjenja imaju antisteptična delovanja u usnoj šupljini i probavnom traktu ,tako da njegovo konzumiranje smanjuje mogućnost srčanih oboljenja i ateroskleroze zbog nižeg sadržaja holesterola u krvi.Beli luk i njegovi proizvodi pomažu u lečenju dijabetesa,asme i malignih oboljenja.Ekstrati belog luka imaju izraženo fungicidno i insekticidno delovanje pa se mogu koristiti i kao preparati u organskoj biljnoj proizvodnji .
Prolećnu sadnju belog luka treba obaviti što ranije u proleće ,kad to zemljišni uslovi dozvole.Neposredno pred sadnju pripreme se češnjevi odvajanjem od glavice ,a za sadnju se koriste oni krupniji ,prečnika većeg od 12mm.Pripremljene češnjeve pre sadnje treba zaštititi od bolesti potapanjem oko 15 min u 0.05%-tni rastvor fungicida Ronilan.
Sadnja se obavlja mehanizovano sadilicama na ravno ili na gredice.Ukoliko se sadi na ravno sadi se u redove razmaka 30cm a razmak u redu 10-12cm.Ukoliko se radi na predhodno pripremljenim gredicama sadi se u trake sa 5-6 redova razmaka 25cm dok je razmak između “bloka” traka 50cm.Prolećn sadnja se obavlja na dubinu 2-3cm.Za 1ha proizvodnje zasnovane u proleće potrebno je 700-800kg sadnog materijala
Pripremila: Petrović Tanja

Izvor: psss