ПРЕКО 2 МИЛИОНА ЗА НАБАВКУ ГРАЂЕВИНСКОГ МАТЕРИЈАЛА

Поводом Светског дана избеглица, 20. јуна, у Палати Србија, комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић, заједно са министром информисања и телекомуникација Дејаном Ристићем, уручила је уговоре о сарадњи са 55 јединица локалне самоуправе у циљу помоћи најугроженијим породицама избеглица и интерно расељених лица са њихових територија.

У име Општине Пећинци уговор о додели бесповратних средстава за реализацију помоћи намењене побољшању услова становања избеглица доделом помоћи у грађевинском материјалу примио је заменик председника Општине Зоран Војкић.

„Овим Уговором Комесаријат ће нам доделити 2.160.000,00 динара, а пећиначка локална самоуправа ће из буџета издвојити још 240.000,00 динара. Дугогодишња успешна сарадња са Комесаријатом резултирала је веома малим бројем избегличких породица које на територији наше општине нису стамбено збринуте. Оне породице које имају своје домове а који нису условни, уз ову помоћ у виду грађевинског материјала могу доста урадити на побољшању услова за живот“ – рекао је Војкић.

Комесаријат за избеглице и миграције је за ову намену обезбедио 419.672.000 динара, чиме ће, у сарадњи са јединицама локалне самоуправе, бити обезбеђена куповина 144 сеоских кућа и 223 пакета грађевинског материјала.

„У складу са јавним позивима које је Комесаријат расписао за јединице локалне самоуправе у Републици Србији, а који се односе на стамбено збрињавање избеглица и побољшање услова живота интерно расељених лица, помоћићемо 367 породица које су свој дом пронашле у Србији. Данас, када обележавамо Светски дан избеглица, желимо да пренесемо глас оних који долазе у нашу земљу тражећи уточиште и заштиту. У нашој земљи сви су добродошли. Светски дан избеглица показује снагу и храброст људи који су били приморани да напусте своје домове да би избегли сукобе или прогоне. Овај дан је прилика да се шири емпатија и разумевање за тешка искуства кроз која су избеглице прошле и да се препозна њихова истрајност да поново изграде своје животе. Комесаријат је ту због својих корисника и увек се трудимо да помогнемо свима којима је помоћ потребна, јер обезбеђивање крова над главом је најважнији корак у животу сваког човека и са таквом праксом ћемо наставити и у будућности уз подршку јединица локалне самоуправе“ – рекла је комесарка Станисављевић.

Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије, Дејан Ристић истакао је да је важно да сви покажемо солидарност и разумевање и похвалио рад Комесаријата и сарадњу са јединицама локалних самоуправа које улажу напоре за оставарење заједничког циља свих нас, а то је да збринемо и помогнемо највећи број изеглица и интерно расељених лица док су у расељеништву, а који живе на територији Републике Србије.

Извор: Општина Пећинци