ПРЕКОГРАНИЧНИ ПРОЈЕКАТ ШКОЛЕ НА РЕЦИ

У Еколошком центру „Карапанџа“ отворена је у петак 21. јуна Школа на реци „Карапанџа“ у Специјалном резервату биосфере „Горње подунавље“, у оквиру пројекта „Прекогранични план управљања за планирани резерват биосфере Мура-Драва-Дунав у пет држава“(coopMDD). Школа на реци „Карапанџа“ је прва школа коју је успоставило ЈП „Војводинашуме“, чија првенствена намена је прекогранично образовање у области заштите животне средине. Пројекат се финансира из ЕУ фондова, а суфинансира га Покрајински секретаријат за финансије, а пројектни партнер је ЈП „Војводинашуме“.

Град Сомбор је придружени партнер без финансијског учешћа на овом пројекту. Презентацији и обиласку Школе на реци  „Карапанџа“ присуствовали су заменик градоначелнице Антонио Ратковић и шеф Одсека за локални економски развој Михаел Плац.

Покрајински завод за заштиту природе почетком 2017. године, у сарадњи са партнерима, започео је реализацију пројекта „Прекогранични план управљања за планирани резерват биосфере Мура-Драва-Дунав у пет држава“(coopMDD). Идеја је да се управљање заштићеним подручјима у државама кроз које протичу ове три реке усклади и подигне на виши ниво, а циљ је да се формира први прекогранични резерват биосфере на свету под патронатом Унеска.

Пројект coopMDD је финансиран од стране Европске уније путем Дунавског транснационалног програма. Захваљујући томе, управљачи заштићених подручја, цивилне организације, стручне институције заштите природе и представници регионалних власти из ових пет земаља радили су заједно у правцу заједничког циља две и по године. Он је сада у завршној фази.

Отварању Школе на реци у Новом Саду, у уторак 25. јуна, присуствовао је помоћник градоначелнице Сомбора Иван Шимунов.

Извор: Град Сомбор