ПРЕМИЈЕРКА ОДРЖАЛА СКАЈП ЧАС ЂАЦИМА ИЗ РУСКОГ КРСТУРА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић одржала је данас Скајп час са ученицима четвртог разреда гимназије и туристичких смерова школе „Петро Кузмјак“, из Руског Крстура, општина Кула.

Иницијативу и идеју за организовање овакве врсте часа, предложила је професорка те школе Наталија Будински, током једног од редовних састанака председнице Владе са истакнутим наставницима основних и средњих школа из Србије. Председница Владе Ана Брнабић, заједно са министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем, редовно се састаје са истакнутим наставницима и разговара о наставку реформе образовања и унапређењу рада школских установа.

Циљ данашњег часа био је да се, кроз разговор са председницом Владе, ученици информишу о њеном раду на месту премијера. Ученици су се интересовали која су задужења премијерке и њеног кабинета, на који начин се доносе одлуке у Влади, на који начин грађани могу да прате рад Владе, као и о активностима које Влада организује а у које би се могли укључити и ученици.

Председница Владе рекла је у обраћању ученицима да су образовање и дигитализација кључни приоритети Владе Србије и да су они основа за даљи напредак друштва.

„Улагање у образовање и подршка наставном кадру и ученицима, од великог је значаја за развој наше земље“, поручила је премијерка Брнабић и истакла да је образовање кључно како бисмо ишли у сусрет променама које доноси четврта индустријска револуција.

Премијерка се интересовала за избор будућег занимања ученика ове школе, као и о томе у ком би сектору радили.

На крају разговора, ученици су премијерки постављали и мање формална питања, о томе како проводи своје слободно време, да ли има неки хоби и коју музику воли да слуша.

Приликом укључења, професорка математике Наталија Будински укратко је представила групу ученика који су били на часу, као и пројекте који се организују у школи. Ова школа улаже изузетне напоре да прати савремене трендове у образовању. Постоји велики број секција и слободних активности уз стандардне наставне садржаје, као што су СТЕМ клуб за љубитеље природних наука и математике, секција роботике и новинарска секција која уређује школски часопис „Time out“ и Сајам науке.

Професорка Будински је прошле године, у оквиру Мајкрософт заједнице иновативних наставника, поставила виртуелну скајп лекцију о школи „Петро Кузмјак“ под називом „Упознајте јединствену школу на свету“ и привукла велики број наставника и ученика широм света.

Ученици су Скајп апликацију искористили као добро наставно средство. На овакав начин они могу брзо и ефикасно да се повежу са другим ученицима и наставницима са разних континената, као и са музејима или лабораторијама, и на тај начин добијају информације значајне за њихово образовање. Осим усвајања знања, ученици на овај начин развијају и комуникацијске вештине, дигиталне компетенције, а подржан је и тимски рад.

Извор:РТВ