ПРЕМИJЕРКА СРБИJЕ АНА БРНАБИЋ У ЗРЕЊАНИНУ

Председница Владе Републике Србиjе Ана Брнабић посетила jе данас Зрењанин. Након приjема у Градскоj кући и састанка с градоначелником Зрењанина Чедомиром Jањићем, његовим сарадницима, представницима Градске управе и Средњебанатског округа, премиjерка jе присуствовала почетку реализациjе друге фазе проjекта „Бебо, добро дошла на свет“ у Општоj болници „Ђорђе Jоановић“ у Зрењанину.

foto: zrenjanin.rs

Родитељи новорођених беба у Зрењанину од данас ће моћи да се за родитељски додатак приjаве онлаjн и то у породилишту. Нова функционалност информационог система еБеба, коjи већ омогућава упис детета у матичну књигу рођених, приjаву пребивалишта и здравственог осигурања електронским путем – без одласка на шалтере различитих државних институциjа, представљена jе у Општоj болници “Ђорђе Jоановић“ у Зрењанину.

“Друга фаза проjекта „Бебо, добро дошла на свет“ део jе стратегиjе развоjа електронске управе и проjекта “Стоп бирократиjи“ коjи има за циљ смањење бирократских процедура“, изjавила jе председница Владе Ана Брнабић. “Jедноставниjе и побољшане процедуре омогућаваjу да држава буде ефикасан сервис креиран по мери грађана и привреде“, истакла jе Брнабић и додала да jе реч о ефикасноj, jедноставноj и бесплатноj услузи коjа jе намењена родитељима тек рођених беба, коjима jе време посебно важно. 
 
“Прикупљање на десетине докумената, плаћање такси и обилазак наjмање три шалтера на коjима родитељи изгубе у просеку три сата, замењени су jедном модерном електронском услугом“, нагласила jе председница Владе. 
Градоначелник Зрењанина Чедомир Jањић изразио jе задовољство због данашње посете премиjерке Ане Брнабић и три министра у Влади на чиjем jе она челу. 
 
– Задовољство jе и чути од наjвиших представника Владе да смо jедна од наjбржих локалних самоуправа у Србиjи. Када смо пре неколико година уводили другу смену у нашу локалну самоуправу, како би грађани своjа права могли да остваре и поподне и суботом, можда сви нису наjбоље схватили шта хоћемо, али када смо кренули са дигитализациjом и када смо Е-управу довели на значаjан ниво мислим да jе сада све много jасниjе. Ово jе додатни корак сада када смо са нашом болницом, Центром за социjални рад и нашом писарницом и Градском управом, практично поjедноставили нашим родитељима административну процедуру. Сви некако нерадо долазе да решаваjу ту папирологиjу, а на оваj начин све то смо убрзали и драго ми jе да jе Зрењанин jедан од наjбољих градова и што се тиче овог проjекта, поред jош неколико градова коjи су пилот проjекти. Ми настављамо да убрзавамо процедуре и сигуран сам да ће грађани то осетити – рекао jе градоначелник Jањић. 
Сама приjава за родитељски додатак у оквиру “еБебе“ веома jе jедноставна и захтева свега неколико минута времена. Након што се маjка, држављанка Републике Србиjе са пребивалиштем у Зрењанину, у породилишту изjасни да жели своjе дете да приjави електронским путем, здравствени радник у систем уноси податке родитеља и оне коjи се односе на име, пребивалиште и здравствено осигурање новорођенчета. Захтев за родитељски додатак подноси се истовремено. Име детета могуће jе унети и на jезицима мањина.
Информациони систем „Бебо, добро дошла на свет“ почео jе са радом у априлу 2016. године са циљем да родитељима олакша прве дане живота детета – омогући им да за 15-так минута, потпуно бесплатно и електронски заврше административне послове, за коjе jе раниjе било потребно неколико одлазака на шалтере и плаћање различитих такси. Путем услуге до сада jе приjављено више од 80.000 беба, а родитељи су у више од 64.000 случаjева одлучили да искористе могућност коришћења услуге по принципу „све на jедном месту“ и успешно заврше приjаву у матичну књигу, пребивалиште и здравствено осигурање. 
 
Нова услуга односи се само на родитељски додатак коjи се исплаћуjе из буджета државе. Локалне самоуправе имаjу право да у оквиру своjих надлежности уводе додатна породична давања.