ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕН „НЕБЕСКИ ДИВАН ТОШЕ АЧАНСКОГ”

Пустили смо по коју сузу потресени монодрамом о судбини једног добровољца, Тоше Ачанског, са ондашње Залајке а садашње Салајке која је део Новог Сада. Тај Тоша је као паор, али и чувар границе и шајкаш, требало да буде војник аустроугарске царевине, али је „допустио” да га Руси заробе како не би ратовао против своје браће. И тако је некаквим чудним путевима, са женом и децом у мислима, прошао незамисливе голготе преко бескрајних степа, ратишта Галиције и Добруџе, залеђених руских лука, а потом преко некакве луке у Јапану и Индијског океана стигао бродом до Бизерте у Тунису, затим до Солуна и Кајмакчалана. Па опет у јуриш!

Додуше, овом добровољцу се негде губи траг, погинуо је и сахрањен под именом НН, те је прича о Тоши Ачанском испричана као својеврсна метафора  у част свих добровољаца који су дали свој допринос ослобођењу Србије. Отуда је овај реситал и био небески диван, јер нас и Тоша и наши славни ратници, гледају од горе, са неба.

Текст је веома емотивно извео београдски глумац Александар Ђурица, иначе по рођењу Новосађанин, широј публици познат по улози оца Ленке Дунђерски. А све је настало тако, што су наши певачи и чланови удружења за неговање српске традиције Звуци с камена, били потресени и инспирисани сведочењима које је прикупио др Милан Мицић, један од најпозванијих проучавалаца добровољачког покрета, о чему је наш портал већ писао.

У позоришни комад, уз поменуту трупу Звуци с камена, која сваке године припрема неко саборовање, уткани су и музичари Миша Близанац, Новосадски тамбураши као и чувени гајдаш Максим Мудринић. А ове године, саборовање је било у част прославе стогодишњице присаједињења, те је и почело у симболичних 19 сати и 18 минута.

Улазница за овај догађај били су пластични чепови и осмех, а некако се нисмо изненадили да је ту био чувени Мића маратонац, најагилнији организатор прикупљања чепова у хуманитарне сврхе.

Дакле, једни друге инспиришемо на добра дела, а љубав је једино што се множи уколико се више дели. У тај људски букет наших другара: Миће, др Милана Мицића, Максима Мудринића, Мише Близанца и певача групе Звуци с камена, синоћ смо додали још један цвет, а то је дивни глумац Александар Ђурица.

Премијери је присуствовао и исту подржао члан Градског већа за културу, господин Далибор Рожић.

За Vojvodjanske.rs, срећна што није пропустила овај догађај, В. Раонић!