ПРЕВЕНТИВНА КАМПАЊА САВЕТА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ОДРЖАНА НА ГРАДСКОМ ТРГУ

Градоначелник Града Сомбора, Антонио Ратковић, са сарадницима, члановима Савета за безбедност саобраћаја Града Сомбора, Полицијском управом Сомбор и  Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије, организовао је превентивну кампању о безбедности у саобраћају, с циљем указивања на важност поштовања прописа и правила свим учесницима у саобраћају, како би се смањио број саобраћајних незгода и страдалих у њима.

Догађај је организован на Тргу Светог Тројства, а започео је разноврсним програмом едукативног и забавног карактера за децу из Предшколске установе „Вера Гуцуња“. Различитим радионицама у којима су учествовала, деца су имала прилику да на очигледан и непосредан начин науче правилно да се понашају у саобраћају и виде последице непажње и непознавања саобраћајних прописа.

Градоначелник Ратковић је навео важност данашњег догађаја, наглашавајући колико је битна едукација наших најмлађих суграђана: „Идеја данашњег програма је да кроз различите радионице и саобраћајни полигон укључимо што више деце у едукацију о саобраћају. Наши матуранти ће присуствовати едукативном предавању „Ум на друм“ на којем ће говорити лица која су на жалост учествовала у саобраћајним незгодама, како би им кроз своје искуство подигли свест о опасностима које саобраћај носи са собом“.

Током трајања целокупног програма, Министарство унутрашњих послова, презентовало је своју најновију опрему, као и начин рада у вези са безбедношћу и заштитом возача и осталих учесника у саобраћају коју су посетиоци могли да испробају. Поред МУП-а, припадници ватрогасно – спасилачког батаљона Сомбор, спровели су вежбе евакуације и спасавања у случају пожара, а волонтери сомборског Црвеног крста реализовали су показне вежбе пружања прве помоћи и реалистичног приказа повреда.

На Тргу је постављена симулација превртања аутомобила у саобраћајној незгоди и коса раван како би присутни на безбедан начин могли да доживе искуство саобраћајне незгоде, а постављено је и неколико штандова са поклонима, на којима су ђаци и грађани могли да добију светла за бицикле, сет прибора за школу и едукативне књижице.

Извор: Град Сомбор