Velika temperaturna kolebanja nisu pogodovala koštičavom voću, kod kog je krenula vegetacija, pa je na pojedinim lokacijama došlo do značajnog smrzavanja pupoljaka, posebno kod breskve, nektarine i kajsije, navodi portal Agroklub. U poslednjih pet dana ponovno je zabeležen značajan porast temperature, čiji su maksimumi dostizali 19°C, što je ponovo ubrzalo vegetaciju voćaka, pa su kod nekih sorata breskvi pupoljci značajno nabubrili. Toplo vreme sa temperaturom do 16°C i povremenim padavinama omogućilo je infekcije uzročnika bolesti, posebno kovrdžavosti lista breskve i nektarine (Taphrina deformans) , kao i šupljikavosti lista (Stigmina carpophilla).
Ponovno smrzavanje tokom vikenda?
U takvim uslovima je poželjno obaviti preventivnu zaštitu koštičavog voća i zaštititi preživele pupoljke, ali dodatni problem predstavlja dugoročna prognoza, koja tokom vikenda ponovo najavljuje drastičan pad temperature (-7°C) i novi sneg. Budu li se prognoze obistinile, manji problem će biti ostvarene infekcije, a mnogo veći smrzavanje. Savet voćarima je da provere udeo smrznutih pupoljaka, da prate razvojnu fazu voćaka, ali i prognozu vremena, pa da na osnovi svega donesu odluku o sprovođenju zaštite.
Izvor: Agroklub