PREVENTIVNA ZAŠTITA VOĆNJAKA OD SMRZAVANJA Pupoljci na voćkama izloženi su infekcijama, ali i novom izmrzavanju. Sprečite štetu na vreme.

Velika temperaturna kolebanja nisu pogodovala koštičavom voću, kod kog je krenula vegetacija, pa je na pojedinim lokacijama došlo do značajnog smrzavanja pupoljaka, posebno kod breskve, nektarine i kajsije, navodi portal Agroklub. U poslednjih pet dana ponovno je zabeležen značajan porast temperature, čiji su maksimumi dostizali 19°C, što je ponovo ubrzalo vegetaciju voćaka, pa su kod nekih sorata breskvi pupoljci značajno nabubrili.  Toplo vreme sa temperaturom do 16°C i povremenim padavinama omogućilo je infekcije uzročnika bolesti, posebno kovrdžavosti lista breskve i nektarine (Taphrina deformans) , kao i šupljikavosti lista (Stigmina carpophilla).

Ponovno smrzavanje tokom vikenda?

U takvim uslovima je poželjno obaviti preventivnu zaštitu koštičavog voća i zaštititi preživele pupoljke, ali dodatni problem predstavlja dugoročna prognoza, koja tokom vikenda ponovo najavljuje drastičan pad temperature (-7°C) i novi sneg. Budu li se prognoze obistinile, manji problem će biti ostvarene infekcije, a mnogo veći smrzavanje. Savet voćarima je da provere udeo smrznutih pupoljaka, da prate razvojnu fazu voćaka, ali i prognozu vremena, pa da na osnovi svega donesu odluku o sprovođenju zaštite.

Izvor: Agroklub