ПРЕЗЕНТАЦИЈА ДЕОНИЦЕ НОВОГ АУТО-ПУТА РУМА – ШАБАЦ

У оквиру Јавног увида у Нацрт Измена и допуна Просторног плана подручја посебне намене инфраструктурног коридора државног пута I реда број 21 Нови Сад-Рума-Шабац и државног пута I реда број 19 Шабац-Лозница и Извештај о стратешкој процени утицаја измена и допуна Просторног плана подручја посебне намене инфраструктурног коридора државног пута I реда број 21 Нови Сад-Рума-Шабац и државног пута I реда број 19 Шабац-Лозница на животну средину, данас је у Руми презентована деоница ауто-пута Рума – Шабац.

Мост на Сави је већ кренуо да се ради, а по усвајању плана и израде пројектне документације, креће реализација и деонице Рума – Шабац, каже Дубравка Павловић, одговорни планер, руководилац израде Измена и допуна просторног плана из Југословенског института за урбанизам и становање „Југинос“ из Београда.

„Јавни увид траје до следећег петка, до 21. фебруара и у том периоду треба да се поднесу писане примедбе. После тога следи јавна седница Комисије за планове Министарства, која ће бити такође у Руми, 4. марта, где свако ко је поднео примедбу има право да изнесе неку допуну и обрађивач ће на сваку примедбу одговорити како он сматра да се то питање реши и да ли је могуће. После тога следи затворена седница Комисије на којој ће се одлучити како ће се која примедба прихватити и у коначној верзији Плана изгледати“, казала је Дубравка Павловић.

Мирослав Марић, из Института за путеве, координатор између израде пројектне и планске документације напомиње да је претходним Планом деоница Рума – Шабац била пројектована као брза саобраћајница, 100 на сат, те да је услед привредних програма и развоја Републике Србије дошло је до иницијативе да се на овој деоници измени ауто-путски профил, да се брзина подигне на 130 км на сат.

„Скратиће се време путовања и проточност саобраћаја и безбедност ће бити још боља него што је планирана. Ауто-пут ће имати две возне траке, зауставну траку као класичан ауто-пут, биће ограђен оградом, укрштаји ће бити денивелисани како Закон налаже. На пројекту је предвиђено да се постојећа петља у Руми препројектује, да се успостави веза са новом петљом у Хртковцима, а предвиђене су и наплатне рампе на самим петљама“, рекао је Марић и додао ће се новим ауто-путем од Руме до Шапца стизати за 15-20 минута.

На данашњој презентацији своје сугестије изнео је и румско Јавно урбанистичко предузеће „План“.

„Ми смо узели учешће као и у првој деоници између Новог Сада и Руме. Када је у питању траса од Руме до Шапца наше сугестије су махом везане за део пута уз индуструјску зону Румска петља, јер она мора бити приступачна због великог броја инвеститора“, изјавила је Милка Павловић, директорка ЈУП „План“.

Јавна седница комисије за јавни увид биће одржана по завршетку јавног увида у среду 4. марта 2020.год. са почетком у 11,00 часова у конференцијској сали у Културном центру Рума ул. Вељка Дугошевића бр. 102, Рума.

Извор: Општина Рума