ПРИ КРАЈУ РАДОВИ НА УРЕЂЕЊУ ДВОРИШНОГ ПРОСТОРА У ВРТИЋУ „ЦЕНТАР“

Пројекат  уређења дворишта вртића „Полетарац“- објекат „Центар“, за који је у оквиру „Партиципативног буџетирања“ гласало близу 1.600 грађана, приводи се крају.

Уз тартан подлогу на преко 280 квадрата, у дворишту ће бити постављено и ново мултифункционално дечије игралиште са свим оним садржајима који дечију игру чине још радоснијом.

Игралиште се ради по новом правилнику о дечијим игралиштима и задовољава све безбедносне аспекте, а на њему ће бити инсталиране мултифункционалне справе које се користе за унапређивање физичког развоја деце од јасленог до припремно предшколског узраста.

Радове у објекту „Центар“ данас  је обишао председник Општине Рума Слађан Манчић.

„Ово је још један пројекат који финансирамо из буџета, а који су грађани тражили кроз пројекат „Партиципативно буџетирање“. Драго ми је што ће ово двориште бити адекватно уређено и што ће деца добити услове какве заслужују. Сигуран сам да ће овај уређени простор бити омиљени дечији кутак у коме ће се дружити и безбедно играти „, изјавио је председник Манчић и додао да је из општинског буџета за ову намену издвојено нешто мало преко 4.000.000 без ПДВ-а, те да је у протеклих неколико месеци локална самоуправа поставила десет нових игралишта широм румске општине.

Директор УПВО „Полетарац“ Радослав Машић истиче да су услови у румским вртићима, у протеклих неколико година, драстично унапређени, те да ће нови дворишни амбијент обрадовати 320 малишана. колико их тренутно похађа објекат „Центар“.

„Ово игралиште нам обезбеђује не само физички развој већ се може користити и за јачање других аспеката развоја деце у овом узрасту, за које знамо да је и најбурније и најбоље. Наше је само да га чувамо и да га оплемењујемо са новим основама програма у који крећемо 1. септембра 2021. Епидемиолошка ситуација се поправља и надамо се да ће сви објекти врло брзо радити пуним капацитетом, а деца ће имати где да се играју и уживају“, казао је Машић.

Општина Рума и у 2021. години наставља са значајним улагањима у предшколско образовање и васпитање. Изградња вртића Коцкица 2 биће највреднији пројекат у 2021. години и за ту намену обезбеђено је 131 милион динара.

„Поред све наше жеље и енергије коју улажемо да деца буду задовољна, да и родитељи имају олакшице у смислу бесплатног вртића, бесплатних уџбеника, оваквих дечијих мобилијара и сличних ствари, изградња вртића „Коцкица 2“ биће круна улагања и бриге за наше најмлађе суграђане. Када смо 1. јануара 2018. донели донели одлуку о бесплатном вртићу тада смо имали 1270 деце уписане у наше вртиће. Прошле године смо имали преко 1750. Проширили смо боравак деце, отворили смо вртиће по највећим селима. По последњем извештају који сам добио имали смо на листи чекања 20-30 деце. То није толико велики број деце, али и тај проблем желимо да решимо дугоророчно и то ћемо урадити са пројектом „Коцкица 2“, поручио је председник Манчић и напоменуо да је документација спремна и да се конкурише за средства код виших нивоа власти, али и да је локална самоуправа спремна да цео пројекат финансира сама.

Извор: Општина Рума