ПРИХВАТИЛИШТЕ ЗА БЕСКУЋНИКЕ СА РАДОМ НАЈВЕРОВАТНИЈЕ, ПОЧИЊЕ ОВОГ ЛЕТА

Да би до средине године прихватилиште за бескућнике могло да буде отворено, чуло се на данашњој седници Савета Севернобанатског управног округа. Седници су, поред осталих, присуствовали Никола Лукач, градоначелник Кикинде, председници општина Севернобанатског округа и званичници надлежних институција. Радови у делу зграде старог Дома ученика окончани су још прошлог лета, али прихватилиште још није отворено јер није добило лиценцу за рад. Младен Богдан, председник градске Скупштине, потврдио је да је процедура за отварање прихватилишта у у току, али и договори са представницима општина Севернобанатског округа. Предвиђено је да прихватилиште буде регионалног карактера:

– О томе смо разговарали на прелиминарном састанку са председницама општина Севернобанатског округа. Сматрам да је социјална установа овог тима потребна нашем граду и региону. Ми смо и у законској обавези да при установи социјалне заштите имамо објекат у ком ћемо сместити стамбено и материјално незбринута лица. Град Кикинда издвојиће одређена средства за функционисање прхватилишта, а остатак би требало да обезбеде општине Севернобанатског округа – навео је Богдан. У адаптацију просторија некадашњег Дома ученика утрошено је 10 милиона динара. Покрајинска влада је определила шест милиона, а остатак локална самоуправа у Кикинди и Геронтолошки центар. На располагању је шест трокреветних соба, као и две собе за инвалиде са три кревета. Укупно 21 постеља:

– Овај број постеља, у овом тренутку, подмирује потребе, а уколико затреба проширићемо постојеће капацитете. Прихватилиште ће функционисати као трећа одвојена јединица Геронтолошког центра. Наша је жеља да са радом почнемо током, али ће то зависити искључиво од добијања лиценце за рад – саопштио је Немања Радин, директор Геронтолошког центра. Миливој Лињачки , начелник Севернобанатског округа, изразио је уверење да ће прихватилиште регионалног карактера, већ од средине године, коначно почети да ради. На седници је разматрана и могућност да зоохигијеничарске услуге ЈП “Кикинда” обавља у осталим општинама Севернобанатског округа.

Извор: Град Кикинда