PRIJATELJ PORODICE – NOVA NAGRADA PKS

Premijerka Ana Brnabić, ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović i predsednik PKS Marko Čadež, pozvali su na jučerašnjoj konferenciji za novinare kompanije da u što većem broju konkurišu za ovo prestižno priznanje.  

Cilj PKS je da nagradom „Prijatelj porodice” doprinese efikasnijem sprovođenju vladinih aktivnosti u oblasti populacione politike, jačanju svesti o potrebi usklađivanja porodičnog života i poslovnih obaveza, kao i stvaranju family – friendly kompanija, sa odličnom praksom usklađivanja rada i roditeljstva, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS. Ove kompanije, naglasio je Čadež, svojim zaposlenima, osim dobrih uslova rada i zadovoljavajućih zarada, obezbeđuju da usklade privatne i poslovne obaveze i budu zadovoljni tim aspektom života.

„Sve malobrojnija i starija Srbija nije samo demografski, sociološki i socijalni problem, već pre i posle svega ekonomsko pitanje, jer privređuju i novu vrednost stvaraju ljudi. Bez toga nema ni ekonomskog napretka, ni borbe protiv siromaštva i nezaposlenosti“, rekao je predsednik PKS i upozorio da je od 2005. do 2015. godine broj stanovnika, samo na osnovu prirodnog priraštaja, smanjen za oko 383.000.

Kako je objasnio, nagrada će se dodeljivati jednom godišnje u tri kategorije – mala i srednja preduzeća, velika preduzeća i javna preduzeća.

„Prijatelj porodice”, sa priznanjem „Najbolje iz Srbije”, suštinski će definisati ono što jeste najbolje iz naše zemlje, poručila je premijerka Ana Brnabić.

„Velika privilegija će biti za kompanije da ponesu ovu nagradu koju će moći da iskoriste uz svoj brend i ime kako bi potrošači i korisnici usluga znali da su to  kompanije koje najbolje usklađuju rad i roditeljstvo, posluju u skladu za zakonima, ali idu i dalje i omogućavaju roditeljima da razvijaju karijeru”, rekla je Brnabić.

Podsetila je da je najvažnija mera za podsticaj rađanju finansijska podrška, pa je izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici predviđeno da od 1. jula za prvorođeno dete majka dobija jednokratno 100.000 dinara, za drugo 10.000 dinara mesečno tokom dve godine, za treće dete 12.000 mesečno tokom 10 godina i za četvrto dete 18.000 dinara mesečno 10 godina.

Druga mera je ustanovljeno priznanje za kompanije koje najbolje usklađuju rad i roditeljstvo, naglasila je premijerka.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović rekla je da timski rad na aktivnostima koje se odnose na populacionu politiku obuhvata sve veći broj subjekata, ne samo u vladi, veći i mnogi drugi prepoznaju značaj sopstvenih aktivnosti u borbi za bolju demografsku budućnost.

Kandidati na nagradu „Prijatelj porodice” biće  birani na osnovu metodologije koja predstavlja kombinaciju najrazvijenijih svetskih metodologija u ovoj oblasti po uzoru na Nemačku, Austriju, Sloveniju, Veliku Britaniju, SAD, Hong Kong, prilagođenu našim  uslovima.

Kriterijumi za ocenjivanje obuhvataju tržišno-finansijske pokazatelje poslovanja nominovanog preduzeća, usvojene standarde i praksu u oblasti usklađivanja rada i roditeljstva, rezultate u oblasti usklađivanja rada i roditeljstva, percepciju javnosti i zaposlenih, kao i ocene stručnog žirija.

Izvor : Privredna komora Srbije