ПРИЈАТЕЉИ ИЗ МАЂАРСКЕ ДОНИРАЛИ КУД-У „СИРМАИ КАРОЉ“ МИНИБУС

 

Представници Савеза осам општина Западне Барање у Мађарској, међу којима је општина Гедре са којом општина Врбас има званичне пријатељске односе, донирали су данас КУД-у „Сирмаи Карољ“ минибус. У име наведеног Савеза врбаском културно-уметничком друштву возило је поклонила мађарска општина Барањајене.

Гости из Мађарске, предвођени Чабом Балогом, председником општине Барањајене, и Габором Геленчером, председником општине Гедре и председником Савеза општина Западне Барање, састали су се са руководством КУД-а „Сирмаи Карољ“, а затим и са представницима општине Врбас.

Ливија Боганч Андријашевић, одборница у Скупштини општине Врбас, изразила је овом приликом велику захвалност пријатељима из Мађарске на вредној донацији. „У име свих Мађара општине Врбас велико хвала на донацији. Она ће нам пуно значити за даљи рад, обезбедиће чешће контакте међу припадницима наше националне заједнице у Врбасу, Куцури и Змајеву, омогућити да више обилазимо Војводину, али и наше пријатеље у Мађарској. Донација ће служити и свим другим људима, посебно свима који желе да се граде боље односе кроз културну сарадњу. Један од циљева је и да обезбедимо превоз деце на наставу мађарског језика у Кули“, рекла је Боганч Андријашевић и оценила да и овај гест и сарадња локалних самоуправа доказују снажне пријатељске односе Србије и Мађарске.

Поздрављајући све Мађаре у Врбасу и друге грађане, Чаба Балог, председник општине Барањајене, истакао је задовољство посетом Војводини и Врбасу, као и жељу да поклоњено возило задовољи потребе чланова КУД-а „Сирмаи Карољ“ и свих других људи. „Надам се да ће ова донација омогућити лакше посете разним манифестацијама, лакше контакте међу културним друштвима и међу пријатељима. Захвалан сам Влади Мађарске која је за наше потребе обезбедила једно возило, што је нама дало могућност да и помогнемо пријатељима у Врбасу. Свима желим безбедно путовање и много пређених километара“, поручио је Балог.

Госте из Мађарске примила је и Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас. „Ограничења која нам је свима наметнула пандемија и немогућност директних контаката у једном периоду, ипак није нарушила братске односе општине Врбас и општине Гедре, као и односе са Савезом општина Западне Барање. Могућности за сарадњу увек постоје, ово је потврда да смо отворени за пријатељство и грађење чврстих односа, а контакти које негују културна друштва са обе стране границе, могу бити основ за исто тако плодотворну сарадњу и у другим областима. Хвала у име Врбаса пријатељима из Мађарске на вредној донацији“, рекла је Алексић. 

Извор: Општина Врбас